Тарталети с праз и синьо сирене

Елегантно предястие
Източник: Бон Апети
Дата: 25.11.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г брашно
100 г краве масло (студено)
50 г орехи
1 щипка сол
морска сол за печене

за плънката:
200 г синьо сирене
200 мл прясно мляко
2 стръка праз
3 жълтъка
2 с. л. краве масло
1/4 ч. л. сух естрагон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тарталети с праз и синьо сирене
Орехите се смилат с брашното и щипка сол, към тях се добавя студеното масло, нарязано на кубчета. Разбива се, докато се получат трохи. Наливат се 3 с. л. вода и отново се разбива. Тестото се оформя на топка и се прибира в хладилник за 30 минути.
2
Тарталети с праз и синьо сирене 2
След това се разточва и от него се изрязват 12 кръга. Подреждат се във форма за мъфини, така че да покриват дъното и стените на отворите. Прибира се в хладилник за 30 минути.
3
Тарталети с праз и синьо сирене 3
Във всяка формичка се слага парче хартия за печене и отгоре се сипва морска сол. Пече се 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това хартията и солта се отстраняват.
4
Тарталети с праз и синьо сирене 4
Празът се нарязва наситно и се запържва в маслото. Дърпа се от огъня.
5
Тарталети с праз и синьо сирене 5
Налива се млякото, добавят се натрошеното синьо сирене и естрагонът.
6
Тарталети с праз и синьо сирене 6
Разбърква се добре, за да се разтопи сиренето, прибавят се и жълтъците. Овкусява се със сол и черен пипер.
7
Тарталети с праз и синьо сирене 7
Сместа се разпределя във формите.
8
Тарталети с праз и синьо сирене 8
Тарталетите се пекат 10–15 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. След това леко се охлаждат и се поднасят.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

31.01.2023
Понеже нямам форми за тарталети направих един голям тарт. За синьо сирене сложих горгонзола, не сложих естрагон, а малко мащерка. Не натисках във фурната тестото със сол или боб, просто добре го надупчих с вилица и беше ок. Стана вкусно, бих повторила.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.12.2015
Вместо морска сол и хартия аз ползвам бял,стар фасул,като правя тарта и после си го съхранявам в буркан.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


105 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: