Тарта с ябълки и астурийски крем

Гост: Жорди Нет, Испания
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Тарта с ябълки и астурийски крем
 
Необходими продукти:
1/2 пакет бутертесто
2 ябълки
1 топка сладолед
150 г захар
20 г масло
50 мл портокалов ликьор
40-50 мл сладкарска сметана
2 яйца
100 г захар
50 г нишесте
2 г шафран
40-50 мл сладкарска сметана
1 капсула ванилия


Начин на приготвяне:
1
Тарта с ябълки и астурийски крем
Захарта за соса се карамелизира в касерола. Добавя се маслото, налива се плодовият ликьор, разбърква се и се изчаква да се изпари. Сипва се сметаната и се бърка, докато захарта се разтвори напълно.
2
Тарта с ябълки и астурийски крем  2
Жълтъците, 50 г захар, 1/2 капсула ванилия и нишестето за крема се смесват и се разбъркват с тел.
3
Тарта с ябълки и астурийски крем  3
Сметаната за крема се сипва в затоплена касерола и се загрява заедно с останалите 50 г захар, 1/2 капсула ванилия и шафрана.
4
Тарта с ябълки и астурийски крем  4
Половината от сместа се сипва в жълтъците, за да се изравни температурата. След това се връща в касеролата и се бърка до получаване на еднородна смес с гъстотата на картофено пюре.
5
Тарта с ябълки и астурийски крем  5
Бутертестото се поръсва с брашно и се разпъва леко с ръце, за да се отпусне. Разточва се върху набрашнен плот.
6
Тарта с ябълки и астурийски крем  6
От тестото се изрязват 2 кръга и се поставят в тава върху силиконово килимче (хартия за печене). Набождат се леко с вилица и се оформя декоративен ръб.
7
Тарта с ябълки и астурийски крем  7
Върху тях се поставя тавичка, за да не се надуват, и се пекат 10 минути в загрята на 180 градуса фурна.
8
Тарта с ябълки и астурийски крем  8
От изпечените дискове се отрязват 2 по-малки. Покриват се с крема, отгоре се подреждат парченца обелена ябълка и се поръсват със захар. Запичат се за няколко минути във фурната, докато захарта се карамелизира.
9
Тарта с ябълки и астурийски крем  9
Върху ябълките се поставя топка сладолед, полива се с карамелен сос и по желание се украсява с тънки нишки карамелизирана захар („ангелска коса“).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: