Тарт "Татен"

Един от класическите десерти на френската кухня, както и една от най-популярните рецепти с ябълки в света
Източник: Бон Апети
Дата: 09.10.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 големи зелени ябълки
160 г захар
30 г краве масло
2 с. л. лимонов сок

за тестото:
200 г брашно
100 г краве масло
4 с. л. пудра захар
2–3 с. л. студена вода
1 стрък розмарин
1 ванилия

за гарниране:
300 мл ванилов сладолед


Начин на приготвяне:
1
Тарт

Розмаринът се наситнява и заедно с брашното, маслото (трябва да е студено), пудрата захар и ванилията за тестото се разбиват в блендер, докато се получат трохи. Налива се водата и отнова се разбива. От тестото се оформя топка и се  оставя се в хладилник да стегне за около 15 минути.

 


2
Тарт

Ябълките се обелват, разрязват се надве и после на лодки. Почистват се от семките.

 


3
Тарт

Захарта се загрява до получаване на карамел, прибавя се маслото, разбърква се, слагат се ябълките и лимоновият сок. Оставят се няколко минути, докато карамелът хубаво ги обгърне.

 


4
Тарт

Подреждат се във форма за тарт, като ветрило. Отгоре се налива и карамелът от съда.

 


5
Тарт

Тестото се разточва върху набрашнен плот, с малко по-голям диаметър от формата за печене, сгъва се на четири, за да се пренесе по-лесно, и се поставя върху карамелените ябълки. Подравнява се с шпатула и краищата леко се притискат с пръсти надолу. Пече се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за около 35 минути.


6
Тарт

Когато е готов, се оставя във формата за 10–15 минути да почине и  се обръща. Нарязва се на триъгълни парчета и се поднася със сладолед.


Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

15.10.2019
Здравейте, Цветомира! Може, но според нас, след изпичане ментата ще изгуби свежестта си. Или пропуснете розмарина, или опитайте с прясна мащерка. Иначе - чудесно ще се получи и с кардамон или канела.
8.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2019
Здравейте, дали мога да заменя розмаринът в тестото, с мента?
7.
Изпрати
лично съобщение

02.09.2019
Направих сладкиша още веднъж, този път с праскови. Стана много вкусен, но докато го сервирах, блатът се натроши. Каква може да е причината?
6.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2018
Сервирах със сладолед, чийто вкус се съчетава отлично с този на тарта.
5.
Изпрати
лично съобщение

25.12.2018
Много вкусен сладкиш. Ще повторим приготвянето и изяждането му. ;-)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


126 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: