Тарт с праз и сирене

Сочна и ароматна плънка поднесена в хрупкава тестена кора
Източник: Бон Апети
Дата: 17.02.2012
Тарт с праз и сирене
 
Необходими продукти:
за тестото:
225 г брашно
150 г краве масло
4–6 с. л. студена вода
1 ч. л. сол

за плънката:
1 кг праз
1 яйце
200 г бяло саламурено сирене
150 г заквасена сметана
25 г краве масло
50 г сирене „Пармезан”
2 жълтъка
сокът и кората от 1 лимон
2–3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тарт с праз и сирене

Брашното и солта се слагат в кухненски робот, добавя се и маслото и се блендира докато се получат трохи. Слага се водата и се разбива за кратко.


2
Тарт с праз и сирене 2

Тестото се увива във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник минимум за 30 минути.


3
Тарт с праз и сирене 3

Празът се почиства и се нарязва на тънки ленти.


4
Тарт с праз и сирене 4

Маслото се разтопява в нагорещен съд и към него се добавя праза. Подправя се с мащерката, сол и черен пипер. Покрива се с капак и се оставя на средна температура за 8–10 минути, да омекне, но не трябва да става кафяв. После се изважда от съда, мащерката се отстранява и лукът се оставя да се охлади.


5
Тарт с праз и сирене 5

Тестото се разточва и се слага в кръгла керамична тавичка, като краищата му трябва да са издърпани по стените на съда. Отново се прибира в хладилник, да стегне.


6
Тарт с праз и сирене 6

Към вече охладения праз се настъргва кората от лимона и се изстисква сокът му. Слагат се настърганото сирене „Пармезан”, заквасената сметана, яйцето и накрая сиренето, нарязано на кубчета.


7
Тарт с праз и сирене 7

Разбърква се , овкусява се със сол и черен пипер и се пресипва върху тестото.


8
Тарт с праз и сирене 8

Отгоре се залива с жълтъците, разбити с 1 с. л. вода. Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това температурата се намалява на 180 градуса и се пече още 15 минути. Оставя се да се охлади 5 минути преди да се разреже.


Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

08.03.2017
много вкусно ми се получи
4.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
За тарт класическо е да се замесва маслено тесто.
3.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Ще се получи ли с бутер тесто ?
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Анна, при маслените теста особеността е, че маслото не се разтопява. Това е и причината след замесването отново да се слага в хладилника, за да стегне. Така се разточва по лесно. Но другия път ще знаеш тази подробност и всичко ще е прфектно:)
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
страшно вкусно ми се получи,само тестото си го лепих по тавата,не ми стана като вашето,дали може да е зашото сложих маслото разтопено?иначе се опече добре и беше много вкусно:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


340 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: