Тарт „Рататуй“

Ароматен и много апетитен
Източник: Бон Апети
Дата: 07.08.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г козе саламурено сирене
50 мл зехтин
6 яйца
1 малък патладжан
1 глава червен лук
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 тиквичка
2 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

за соса:
800 г домати от консерва (на кубчета)
4 скилидки чесън
1 глава лук
6 стръка мащерка
50 мл зехтин
1 щипка захар
сол на вкус

за блата:
200 г брашно (+ за разточване)
100 г краве масло (студено)
30 г орехи
1 жълтък
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Тарт „Рататуй“
Орехите за тестото се смилат и се разбъркват с брашното и солта. Добавя се маслото, нарязано на кубчета, и се претрива с ръце, докато се получат трохи.
2
Тарт „Рататуй“ 2
Прибавят се жълтъкът и около 30 мл студена вода.
3
Тарт „Рататуй“ 3
Бързо се замесва ронливо тесто, увива се в прозрачно фолио и се прибира в хладилник за 30 минути.
4
Тарт „Рататуй“ 4
Лукът и чесънът за соса се наситняват и се запържват в зехтина. Когато започнат да се карамелизират, се наливат доматите. Добавят се и листенцата от мащерка. Готви се на слаб огън около 10 минути.
5
Тарт „Рататуй“ 5
Сосът се овкусява със сол, захар и черен пипер и се пасира.
6
Тарт „Рататуй“ 6
Тестото се разточва върху набрашнен плот и се прехвърля в квадратна форма за печене с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия. Прибира се в хладилник за 30 минути.
7
Тарт „Рататуй“ 7
След това се изважда, покрива се с хартия и се засипва с морска сол. Пече се 15–20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор и се оставя, да се охлади.
8
Тарт „Рататуй“ 8
Патладжанът се обелва и се нарязва на шайби, които се посоляват и се оставят да престоят 30 минути, за да излезе горчивата вода. След това се измиват и се подсушават.
9
Тарт „Рататуй“ 9
Лукът и чушките се почистват, тиквичката се измива добре, нарязват се на шайби.
10
Тарт „Рататуй“ 10
Охладеният блат се намазва с част от соса. Отгоре се подреждат шайбите зеленчуци, като се редуват.
11
Тарт „Рататуй“ 11
Чесънът се стрива на паста с щипка сол и се разбърква с около 30 мл зехтин, черен пипер и сол на вкус. Зеленчуците се намазват с чесновия зехтин. Тартът се пече около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
12
Тарт „Рататуй“ 12
Яйцата се пържат на очи в останалия зехтин.
13
Тарт „Рататуй“ 13
Тартът се нарязва на 6 парчета. Сервира се с останалия доматен сос, пържените яйца и натрошено сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

20.07.2017
Когато видях тази рецепта просто нямах търпение да я приготвя, защото съдържа всички мои любими зеленчуци. Наистина се получи много вкусно, но съм съгласна със ЗВЕЗДИЦА че отнема повече от два часа да се приготви. Блата според мен е напълно излишен, защото зеленчуците и доматения сос го напояват и няма тази приятна хрупкавост на масленото тесто. В бъдеще ще приготвям рецептата без блата. Хареса ми идеята да се добави яйце и сирене върху пая. Една малка забележка: забелязах че в списъка с продуктите за тестото липсва 30 мл. вода.
1.
Изпрати
лично съобщение

13.07.2017
Според мен тази рецепта е излишно усложнена. Не допускам, че някой ще приготвя ронливо тесто, че и омлет накрая за едно зеленчуково ястие.))) Ще са необходими повече от два часа за приготвянето й. Всяка домакиня разполага само с две ръце.))) Аз лично предпочитам класическата рецепта от 25.08.2014. Изпитана е няколкократно от мен и винаги с отличен резултат.)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


107 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: