Талиатели “Болонезе”

Прясна паста с класически италиански сос
Източник: Бон Апети
Дата: 13.06.2011
Талиатели “Болонезе”
 
Необходими продукти:
400 г прясна паста (талиатели)
300 г кайма смес
80 г бекон “Панчета”
1 морков
1 глава лук
2 стръка селари
2 скилидки чесън
50 г пасирани домати от консерва
1 с. л. доматен концентрат
200 мл червено вино
250 мл прясно мляко
2 с. л. сос “Уорчестър”
50 мл зехтин
40 г пармезан
1 ч. л. сух риган
черен пипер на вкус
листа босилек за украса


Начин на приготвяне:
1
Талиатели “Болонезе”

Морковът, селарито и лукът се почистват и се нарязват наситно. Запържват се в зехтина.


2
Талиатели “Болонезе” 2

Чесънът се почиства , пресова се и се добавя при зеленчуците. Беконът се нарязва наситно и също се прибавя в съда. Овкусява се с ригана.


3
Талиатели “Болонезе” 3

Слага се каймата и се намачква с дървена лъжица, за да не стане бучки.


4
Талиатели “Болонезе” 4

Когато се запържи се слага доматеният концентрат и веднага се деглазира с виното, като се налива и малко вода. Огънят се намалява и сосът се оставя да се вари около 1 час. Добавят се сосът  “Уорчестър” и пасираните домати. Остая се да къкри на слаб огън.


5
Талиатели “Болонезе” 5

Когато течността се изпари се налива млякото, овкусява се с черен пипер и отново се изчаква да се изпари течността.


6
Талиатели “Болонезе” 6

В друг съд се сгорещява вода и когато кипне се посолява и се слага пастата.


7
Талиатели “Болонезе” 7

Вари се 3 минути и се изважда от водата с помощта на подходяща вилица. Сипва се зехтин и се разбърква внимателно.


8
Талиатели “Болонезе” 8

Пастата се слага в чинии, залива се със соса, поръсва се с настъргания пармезан и се украсява с босилек.


Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

23.03.2022
Здравейте, КОБРАГТ! За доматите – не, не е грешка, в тази рецепта те са в минимално количество, но няма да има проблем да добавите повече, ако предпочитате доматения вкус. Относно другия въпрос – всъщност рагуто не е течен сос, а гъст. Тук отново е въпрос на вкус – да добавите вода от варенето на пастата и да го направите по-течен. Поздрави от нас!
6.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2022
Забравих да допълня въпроса си. Когато се налага да се изпарят течностите и особено млякото, това не означава ли, че всичко ще загори, а сосът всъщност няма да е сос, а нещо като пюре?
5.
Изпрати
лично съобщение

22.03.2022
Наистина ли използвате 50 г пасирани домати от консерва или това е грешка?
4.
Изпрати
лично съобщение

08.06.2019
Любими
3.
Изпрати
лично съобщение

16.05.2015
Винаги бих ги правила :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: