за месото:
1 кг свински врат
500 мл бира
2 стръка мащерка
1 скилидки чесън
1 с. л. морска сол
1/2 с. л. кимион
1/2 с. л. риган
1/2 ч. л. черен пипер на зърна
1/2 ч. л. червен пипер
1/8 ч. л. майоран
за бобената салата:
1 консерва червен боб (400 г)
1 консерва бял боб (400 г)
4 стръка магданоз
2 скилидки чесън
1 1/2 печени червени чушки
1 зелена чушка
2 с. л. зехтин „Екстра върджин“
2 с. л. сок от лайм
1 ч. л. кимион
сол на вкус
за червения сос:
1 консерва домати на кубчета (400 г)
2 скилидки чесън
1/2 червена печена чушка (без оцет)
1/2 глава лук
2 ч. л. кимион
1 ч. л. сухо чили (мляно)
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. черен пипер
за зеления сос:
2 бр. авокадо
3 зелени люти чушки
3 зелени чушки
2 скилидки чесън
1 малка глава червен лук
1/2 връзка пресен кориандър
30 мл зехтин „Екстра върджин“
сокът от 1 лайм
сол на вкус
за тортилите:
300 г брашно
50 г 50 г свинска мас
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
за поднасяне:
200 г краве сирене
1 връзка пресен кориандър
2 домата
1 глава лук
лайм на вкус
заквасена сметана на вкус
Риганът се смесва с майорана, кимиона, червения пипер и стритите в хаванче морска сол и черен пипер. Месото се натрива със сместа и се оставя в хладилник за една нощ.
Чесънът и мащерката се наситняват и се поръсват върху месото. Слага се в тава, налива се бирата и се покрива с алуминиево фолио.
Пече се 30 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор и след това още 2,5–3 часа – на 150 градуса.
Двата вида чушки, магданозът и чесънът се наситняват. Бобът се отцежда. В купа се смесват зелените чушки, двата вида боб, червените чушки и магданозът.
Салатата се овкусява с кимиона, зехтина, сока от лайм и сол на вкус.
Чушката, чесънът и лукът за червения сос се наситняват и се слагат в касерола. Прибавят се доматите, кимионът, солта, черният пипер и чилито. Наливат се 300 мл вода и се готви на умерен огън около 20 минути.
Двата вида чушки за зеления сос се запичат, запарват се, обелват се и се почистват от семките.
Пасират се с лука, месестата част от авокадото, чесъна, кориандъра, сока от лайм и зехтина. Сосът се посолява на вкус.
Брашното се смесва със солта и бакпулвера. Добавя се свинската мас и се претрива с пръсти.
Наливат се 150 мл вода и се замесва гладко тесто. Оставя се да престои 15 минути.
Разделя се на 14 части. Оформят се сплескани топки, които се оставят 15 минути, тестото да почине.
След това се разточват тънко върху пергаментова хартия и се изпичат в загрят тиган, от двете страни, до готовност.
Доматите и лукът се режат на кубчета, сиренето се натрошава, а кориандърът се накъсва.
В 1 тортила се слага от месото, овкусява се с по малко от двата соса, слагат се домати, лук, кориандър, малко сок от лайм и заквасена сметана.
В друга тортила се слага от бобената салата, по малко от двата соса, домати, лук, пресен кориандър и сирене. По желание се овкусява с малко сок от лайм и със заквасена сметана.