Такос с пилешко и кускус

Един апетитен поздрав от Мексико
Източник: Бон Апети
Дата: 27.03.2012
Такос с пилешко и кускус
 
Необходими продукти:
за тортилята:
210 г брашно тип „00”
100 г спанак
1/3 ч. л. бакпулвер
80 мл вода
50 г краве масло
1 ч. л. сол
олио за пържене на маслена баня

за плънката:
500 г пилешко филе
1/3 ч. ч. кускус (без варене)
1/2 ч. ч. вода
1 домат
1 краставица
2 скилидки чесън
сокът от 1/2 лимон
3 с. л. зехтин
1 връзка магданоз
1/2 връзка мента
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Такос с пилешко и кускус

Спанакът се почиства и се бланшира за кратко в подсолена вода. След това се шокира в ледена вода. Отцежда се и се пасира с малко вода.


2
Такос с пилешко и кускус 2

Брашното, солта, бакпулверът и водата се смесват в купа и към тях се прибавя разтопеното масло и спанакът. Замесва се гладко тесто и се оставя да почине 10 минути.


3
Такос с пилешко и кускус 3

После се оформят 8 малки топки и се разточват тънки питки върху набрашнен плот.


4
Такос с пилешко и кускус 4

Запичат се на сух тиган с незалепващо покритие, от двете страни. Изваждат се в чиния и се покриват с кърпа, за да не изсъхват.


5
Такос с пилешко и кускус 5

Водата за плънката се кипва и с нея се залива кускуса. Оставя се да поеме водата за около 5–10 минути (зависи от кускуса). Когато набъбне, се слага зехтинът и се разбърква.


6
Такос с пилешко и кускус 6

Чесънът, магданозът и ментата се нарязват наситно и се смесват с лимоновия сок, зехтина, сол и черен пипер. Прибавят се към кускуса. Накрая се прибавят и домата и краставицата, нарязани на кубчета.


7
Такос с пилешко и кускус 7

Пилешкото месо се нарязва на жулиен, овкусява със сол и черен пипер и се запича на сух грил тиган.


8
Такос с пилешко и кускус 8

Тортилите се пържат на маслена в сгорещеното олио. Преди да се сложи в олиото всяка се прегъва надве и с широка шпатула се притиска към дъното през средата, за да се получи формата на такос, т.е. прегъната на две тортиля.


9
Такос с пилешко и кускус 9

Във всяка тортиля се слага от пилешкото и сместа с кускус.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


175 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: