Тачин

Ориз с пиле по ирански, приготвено в нашето студио от Сепиде Делфоруз
Източник: Бон Апети
Дата: 09.11.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
500 г пилешко филе
350 г ориз „Басмати”
1 голяма глава лук
2–3 скилидки чесън
450 г кисело мляко
2 жълтъка
1/2 ч. л. шафран
сол и черен пипер на вкус
зехтин за пържене и за тавата


Начин на приготвяне:
1
Тачин

Лукът се нарязва наситно и се запържва в зехтин до златисто.

 


2
Тачин 2

Филето се нарязва на малки парченца и се прибавя към лука. Овкусява се със сол и черен пипер и се слагат наситнените скилидки чесън. Когато се позапържат, към тях се налива една чаша вода и се оставя да къкри на тих огън под капак, докато месото е омекне.

 


3
Тачин 3

В друг съд се кипва вода (около литър и половина) и се слага оризът. Преди да е напълно готов – ал денте, се дърпа от огъня и се отцежда от непоетата водата.

 


4
Тачин 4

В купичка се разбърква киселото мляко, добавят се жълтъците, посолява се.

 


5
Тачин 5

Шафранът се разтваря в две супени лъжици вряла вода (за да пусне цвета си) и се прибавя в киселото мляко.

 


6
Тачин 6

Отцеденият ориз се разбърква добре с млечната смес.

 


7
Тачин 7

Тава за печене се намазва обилно със зехтин и се загрява във фурната. Вади се и в нея се слага половината ориз (загряването на мазнината е, защото така при печенето ястието ще образува хубава коричка).

 


8
Тачин 8

След това се слага пилешкото и се покрива с останалият ориз.

 


9
Тачин 9

Ястието се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за 35–40 минути. Обръща се и се поднася. Така запечената коричка остава отгоре.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

05.01.2014
Добре ми се получи.В къщи на всички им хареса.
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Получи се много безвкусно и сухо.. Защо? :(
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


176 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: