Сьомга на пергамент със сос от шамфъстък

Източник: Бон Апети
Дата: 19.04.2010
Сьомга на пергамент със сос от шамфъстък
 
Необходими продукти:
4 филета сьомга (800 г)
4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус
150 г шамфъстък
2 с. л. балсамов оцет
100 мл зехтин
1 кубче зеленчуков бульон
3 скилидки чесън
350 г картофи
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
От хартия за печене се изрязват четири достатъчно големи парчета, за да се увие рибата, и се намазват с по една лъжица зехтин. Върху всяко се поставя по едно филе от овкусената със сол и черен пипер сьомга.
2
Сосът се приготвя, като в купа се смесват леко натрошените ядки шамфъстък, оцетът, зехтинът, бульонът и наситненият чесън. Продуктите се разбъркват добре и сьомгата се залива с по 1–2 лъжици от соса. Завива се добре с хартията и пакетчетата се поставят в тава. Пекат се около 12–15 минути в предварително сгорещена до 200 градуса фурна, докато рибата стане мека и крехка.
3
Картофите се обелват, измиват се и се режат на много тънки шайби. Пържат се до златисто в сгорещеното олио.
4
Ястието се поднася, като в едната част на подходяща чиния се слага от картофения чипс, а в другата – сьомгата, като хартията се разрязва внимателно на кръст с помощта на нож.



Съвети:

Сьомгата може да се приготви и на пара, без да се увива в хартия за печен, като се сложи в съд с решетесто дъно, поставен в друг с вода.

Подходяща напитка е бяло вино.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: