Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии

Печеното сервирано на съботния или неделния обяд не е просто месо, то е истински ритуал. Събира семейството, създава атмосфера, превръща почивните дни в празник
Източник: Бон Апети
Дата: 29.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1,5 кг свинско контрафиле
80 г сушени кайсии
80 г сочни сушени сини сливи без костилки
50 г печени лешници
2 глави лук
1 малка глава целина
100 мл червено десертно вино („Порто”)
400 мл пилешки бульон
1 ч. ч. животинска сметана
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус

за намазване:
50 г дижонска горчица
1 ч. л. сух чесън
1 с. л. кафява захар „Мусковадо”


Начин на приготвяне:
1
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии

Свинското контрафиле се обезципява.

 


2
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 2

С уред за заточване на ножове се прави отвор по дължината на месото. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


3
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 3

Сините сливи и кайсиите се накисват в горещото вино, а лешниците се нарязват наситно. В купа се смесват лешниците и отцедените от виното сушени плодове. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


4
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 4

Месото се напълва със сместа.

 


5
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 5

Запечатва се в сгорещеното масло до златисто.

 


6
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 6

В купа се смесват горчицата, захарта и чесъна.

 


7
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 7

Месото се прехвърля в тава, намазва се с ароматната смес и около него се слагат нарязани наедро глава целина и лук. Налива се бульонът и се пече в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор, за около 1 час.

 


8
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 8

Месото се изважда, оставя се леко да се охлади, а зеленчуците и соса от печенето се пасират, прецеждат се и се прехвърлят в съд на котлона. Щом кипнат, се налива сметаната, оставя се 2–3 минути на котлона и сосът е готов.

 


9
Свинско контрафиле, пълнено със сини сливи и кайсии 9

Месото се нарязва и се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2024
Съвет към следващите, за да се напълни добре, трябва отворът да се разшири максимално с допълнително разтегляне и плънката да не е много надребно нарязана. На мен времето за печене ми дойде в повече, стана леко сухо, особено на следващия ден се виждаше това, може фурната ми да е по-силна. Обикновено пека за не повече от 40 мин подобно парче месо, което овалвам в смес от розмарин и семе от копър, преди запечатването, но при малко по-високи градуси. Така че бях любопитна как ще се изпече за повече време на по-ниски градуси, мисля да пробвам за 50 мин. следващия път.
3.
Изпрати
лично съобщение

16.06.2014
Тази рецепта наистина е страхотна.Сосът към месото е най-вкусният, който съм пробвала.Наистина си заслужава да се пробва.
2.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2014
Получи се перфектно! Аз сложих вместо кайсии смокини и синьо сирене,имаше отличен резултат!
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Направих рецептата снощи.Като цяло се хареса,само че аз пекох месото на 180 градуса за 1,30мин.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: