Свински врат на фурна по троянски

Изключително вкусно ястие от Троянския балкан, подходящо за по-студените дни. Традиционно се приготвя, когато се коли прасето и с него се черпят „колячите“. Обикновенно след въпросната софра се правят кървавици и „маденици“, така казваме на наденичките от тънките свински чревца, като се пълни цялото черво със сместа и се суши на студено около 3 месеца, обикновенно в килера на къщата – нависоко.
Източник: Saleene
ТИТЛА: Чирак
Дата: 18.11.2023
Свински врат на фурна по троянски
 
Необходими продукти:
400-500 г свински врат без кост
300 мл вода
300 мл бира (или вино)
олио, зехтин или свинска мас

за балканската шарена сол:
сминдух
чубрица
червен пипер (може и пушен)
едра морска сол


Начин на приготвяне:
1
Почистете добре месото от всички ципи, жилки, венички и тлъстинки (по желание оставете малко сланина). Най-лесно това става, ако месото е леко стегнало в камерата на хладиллника.
2
За подправката, която е специфична за Троянския балкан, смесете и счукайте в хаванче сминдуха, чубрицата, червения пипер и морската сол. След това пресейте, трябва да се получи фина смес. Може да смелите съставките и в кафемелачка.
3
Подправете хубаво месото с тази смес, поставете в тава, залейте с водата, трябва да покрие месото), бирата (еднакво добре се получава с хубава тъмна или светла бира) и мазнината (най-добре олио).
4
Покрийте с алуминиево фолио и печете в загрята на 180-200 градуса фурна за 1-2 часа. След това може да отстраните фолиото и да запечете 2-3 минути на грил, колкото да хване коричка.

Съвет:
Ястието е много апетитно и подходящо за студените дни, за топлите дни има безмесни ястия :)
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: