Свински пастет в тесто

Чудесна идея за неделно печено
Източник: Бон Апети
Дата: 06.09.2012

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
1 1/4 ч. ч. брашно
30 мл вода
80 г краве масло
30 мл животинска сметана
1 жълтък
1/4 ч. л. сол

за плънката:
200 г свинско контрафиле
350 г свински гърди (без кост)
1/2 глава лук
1 яйце
1 жълтък
1 с. л. краве масло
1 с. л. бренди
2 с. л. бял винен оцет
30 мл животинска сметана
3–4 стръка мащерка
1 щипка индийско орехче
1 щипка кориандър
1 дафинов лист
1/2 ч. л. черен пипер
1/3 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Свински пастет в тесто

Свинското контрафиле се нарязва натънко и се маринова за 1 час с мащерката, брендито, сол и черен пипер.

 


2
Свински пастет в тесто 2

Брашното се смесва със солта и жълтъка в блендер, добавят се маслото (трябва да е студено) и сметаната и се разбива. Налива се водата и отново се блендира. Доомесва се с ръце, увива се във фолио и тестото се прибира се в хладилник поне за 30 минути.

 


3
Свински пастет в тесто 3

Маслото за плънката се разтопява в тиган и на средна температура се запържва наситнения лук, докато омекне. След това се добавят  мащерката, дафиновият лист, индийското орехче, кориандъра, солта и пипера. След 3-4 минути се добавя оцета и се готви докато се изпари цялата течност. Оставя се да се охлади, след което се маха дафиновият лист.

 


4
Свински пастет в тесто 4

Свинските гърди се смилат в блендер, след това се добавя изстиналата лучена смес и пак се блендира. Добавя се сметаната и яйцето и отново се разбърква.

 


5
Свински пастет в тесто 5

Форма за терин се намазва с масло и се слага хартия за печене – на дъното и по стените. Тестото се разточва с дебелина 5 мм върху набрашнен плот и се разпределя във формата. Излишното тесто се изрязва.

 


6
Свински пастет в тесто 6

Слага се половината от сместа, после се подрежда свинското контрафиле и отгоре се разпределя останалата смес.

 


7
Свински пастет в тесто 7

Тестото от стените се прегъва навътре и се намазва с жълтък. От изрязаното тесто се разточва капак и се намазва с жълтък, залепва се отгоре и се намазва с жълтък, а ако е по-голям от формата, отново се изрязва.

 


8
Свински пастет в тесто 8

Правят се два отвора с помощта на ринг. Изрязаното тесто се разточва и се правят две капачета – малко по-големи. Те се залепват с помощта на жълтък, върху отворите. Охлажда се за 1 час в хладилник.

 


9
Свински пастет в тесто 9

Пече се в загрята на 200 градуса фурна за 20 минути. След това се махат капачетата от отворите и се поставят фунйики от хартия за печене, които помагат на парата на излиза по-лесно и да не остане тестото глетаво. Температурата се намалява на 180 градуса и се пече за около 50 минути или докато температурата вътре в месото достигне 77 градуса. Оставя се да се охлади и се сервира на стайна температура.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


250 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: