Супа от целина с печен чесън

Елементарна, но по своему елегантна и вкусна супа
Източник: Бон Апети
Дата: 21.11.2013

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 голяма глава целина (около 1,4 кг)
2 стръка праз
2 л зеленчуков бульон
1/2 ч. л. индийско орехче
4 с. л. зехтин

за печения чесън:
4 глави чесън
4 ч. л. зехтин
сол на вкус

за гарниране:
1 стара пълнозърнеста багета
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Супа от целина с печен чесън
Чесънът се измива, отрязва се малко от горната част (като капаче, така че леко да се видят скилидките), всяка глава се поръсва със сол, залива се със зехтин и се пече под капак или увит стегнато в алуминиево фолио.
2
Супа от целина с печен чесън 2
Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор за около 30 минути или докато омекне. Багетата се режа на много тънки филийки, слага се в плитка тава, полива се със зехтин и се пече заедно с чесъна на 200 градуса до готовност около 10 минути.

3
Супа от целина с печен чесън 3
Празът и целината се почистват, измиват се и се нарязват надребно. Запържват се в загретия зехтин, като периодично се разбъркват. Щом омекнат се подправят с индийско орехче, сипва се бульонът и се посолява. Готви се на умерен огън, докато зеленчуците омекнат.
4
Супа от целина с печен чесън 4
Когато станат готови, супата се пасира и претрива през сито.
5
Супа от целина с печен чесън 5
Накрая към нея се слагат и 2 предварително обелени и намачкани с нож глави чесън. Останалите глави се използва за гарниране на салати, сосове, меса, даваме четири, защото не е добре да се хаби ток за две глави, който се е превърнал в карамелен крем, разбърква се и ако има нужда се подправя с още сол. Всяка порция се гарнира с брускетите.
Подобни рецепти:
Коментари (6)
6.
Изпрати
лично съобщение

01.12.2013
Супата е спревъзходен вкус - не толкова наситен аромат от целиная облагороден с вкуса на печения чесън. Не съм очаквала, че от тези обикновенни продуктия ще се получи тази красота.
5.
Изпрати
лично съобщение

25.11.2013
Стори ми се твърде семпла супичката, като започнах да я готвя, а и нямах достатъчно целина сякаш, затова добавих и 3-4 картофа. Използвах лук вместо праз и освен това добавих сол и малко черен пипер, но иначе се придържах към рецептата и не я овкусих с повече от индийското орехче. Резулата много ми хареса, макар и да имах малки съмнения! Досега не бях правила чесънът по такъв начин - аз го изпекох във фолио, - из цялата къща се носеше аромата и поканената гостенка беше очарована от него, а в последствие и от вкуса на супчиката!
4.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2013
Стана много вкусна и за много кратко време!
3.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2013
Аз сложих прясно мляко и 2 картовчета, получи се чудесно и много ароматно.
2.
Изпрати
лично съобщение

21.11.2013
Вероника, радваме се, че рецептата ти харесва :) Щом ти допада вкуса на целината, можеш да опиташ Супа от целина със сметана и бекон и Крем супа от целина и праз.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: