Супа от гулия и миди

Богата и засищаща
Източник: Бон Апети
Дата: 27.04.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
800 г черни миди (почистени)
600 г гулия (земна ябълка)
30 г краве масло
500 мл зеленчуков бульон
200 мл животинска сметана
150 мл бяло вино
1/2 лимон
6 стръка мащерка
1 глава лук
1 скилидка чесън
сол и бял пипер на вкус

за крекерите:
140 г пълнозърнесто брашно
60 мл зехтин
2 с. л. сусам
1 с. л. тиквени семки
1 с. л. слъногледови семки
1 с. л. ленено семе
1/2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Супа от гулия и миди
Мидите се готвят в дълбока тенджера под капак, заедно с половината от мащерката и бялото вино.
2
Супа от гулия и миди 2
Щом се отворят, се отцеждат, а образувалият се бульон се запазва за супата.
3
Супа от гулия и миди 3
Гулията се бели и се пуска във вода с лимонов сок, за да не потъмнява. След това се реже на кубчета.
4
Супа от гулия и миди 4
Лукът и чесънът се запържват в маслото, заедно с останалата мащерка.
5
Супа от гулия и миди 5
Добавя се гулията и когато леко омекне, се наливат зеленчуковият и миденият бульон. Овкусява се със сол и бял пипер и се готви 15–20 минути.
6
Супа от гулия и миди 6
Стръковете мащерка се отстраняват. Към супата се налива сметаната, ако има нужда – и малко вода, пасира се и се прецежда.
7
Супа от гулия и миди 7
Брашното се смесва със семената, зехтина, бакпулвера, сол и 50 мл студена вода. Забърква се тесто.
8
Супа от гулия и миди 8
Разточва се върху набрашнен плот на тънка кора и се нарязва на правоъгълници, които се пекат 14 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
9
Супа от гулия и миди 9
Половината от мидите се почистват от черупките. Супата се сервира с мидени ядки, цели миди, начупени крекери и стръкчета мащерка.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


297 ДУШИ ОНЛАЙН
Симона коментира рецептата Палачинки „Гундел“
Вера коментира рецептата Банички със сирене и картофи
M. се регистрира в сайта.
Radi Dimitrov се регистрира в сайта.
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: