Странджански зелник

Нашенска баница с лапад, спанак, пресен лук и джоджен
Източник: Бон Апети
Дата: 12.03.2024
Странджански зелник
 
Необходими продукти:
за тестото:
800 г брашно
400 мл вода
1 с. л. оцет
1 с. л. олио
сол на вкус
олио за намазване
3 яйца за намазване

за плънката:
500 г пресен спанак
2 връзки лапад
1 връзка пресен лук
1/2 връзка джоджен
400 г краве сирене
4 яйца
300 г гъсто кисело мляко
125 г краве масло
1 ч. л. сода бикарбонат
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Странджански зелник

От пресятото брашно, оцета, олиото, малко сол и вода, колкото поеме (около 400 мл), се омесва меко тесто.

 


2
Странджански зелник 2

Разделя се на 5 топки, които се намзват с олио и се оставят да починат за кратко.

 


3
Странджански зелник 3

Спанакът и лападът се измиват и се задушават заедно с нарязания наситно лук в 1 с. л. сгорещено масло, докато омекнат. Ако има нужда се отцеждат от излишната вода. Оставят се да се охладят леко.

 


4
Странджански зелник 4

Прибавят се яйцата и се разбърква.

 


5
Странджански зелник 5

Содата се гаси в киселото мляко и се добавя в съда, заедно с наситнения джоджен.

 


6
Странджански зелник 6

От тестото се разточват тънки кори. Дъното на тавата се намазва с масло, слага се кора, отгоре зелена плънка и се поръсва от натрошеното сирене.

 


7
Странджански зелник 7

Това се повтаря до изчерпване на продуктите, като се завършва с кора, която се намзва с масло.

 


8
Странджански зелник 8

Правят се разрези и се залива с 3 разбити яйца.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


179 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: