Стифадо, гарнирано с леща

Типично гръцко ястие с телешко, шалот и червено вино
Източник: Бон Апети
Дата: 17.01.2012
Стифадо, гарнирано с леща
 
Необходими продукти:
600 г телешки шол
800 г шалот (арпаджик)
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч. ч. телешки бульон
1/4 л червено сухо вино
2 ч. л. доматена паста
5 с. л. зехтин
2 дафинови листа
1/2 ч. л. канела
2 с. л. винен оцет
сол и прясно смлян черен пипер на вкус

за гарнитура:
1/2 ч. ч. леща
1 ч. ч. паста „Орзо” (дребна паста във вид на ориз)
1 малка глава червен лук
1 дафинов лист
кората от 1 лимон
3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Стифадо, гарнирано с леща

Месото се нарязва на средно големи кубчета и се овкусява със сол и черен пипер.


2
Стифадо, гарнирано с леща 2

Запържва се в половината от зехтина до златисто и се изважда от съда.


3
Стифадо, гарнирано с леща 3

В същата мазнина, като се долива и останалия зехтин, се пържат наситнените лук и чесън, докато станат стъклени.


4
Стифадо, гарнирано с леща 4

Прибавят се доматената паста, дафиновите листа и канелата и се разбърква.


5
Стифадо, гарнирано с леща 5

Месото се връща в съда и се наливат бульонът и оцета. Оставя се да къкри около 45 минути, под капак.


6
Стифадо, гарнирано с леща 6

Накрая се слагат шалотът и виното и се оставя ястието да заври. Къкри 35–45 минути, докато омекнат месото и шалотът и сосът стане кадифен.


7
Стифадо, гарнирано с леща 7

Лещата се измива, слага се в тенджера и се покрива с вода. Когато заври се прибавят наситненият лук, настърганата лимонова кора и дафиновият лист. Оставя се да къкри 20–30 минути (зависи от лещата).


8
Стифадо, гарнирано с леща 8

Когато лещата омекне (не трябва да е съвсем готова, защото до края на готвенето ще стане на пюре), се слага пастата и се налива малко вода, колкото да покрие пастата. Подправя се с накъсаните стръкове мащерка и се оставя да ври още 10 минути. Накрая се овкусява със сол и прясно смлян черен пипер.


9
Стифадо, гарнирано с леща 9

Месото и шалотът се поднасят върху канапе от готовата гарнитура.


 




Съвет:  Когато задушавате месото, ако е необходимо, наливайте по малко вода. По желание можете да овкусите лещата с 4 с. л. зехтин, преди да я поднесете.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: