Спанакопита

Пита със спанак и пресен лук от о.Крит
Източник: Бон Апети
Дата: 24.02.2012
Спанакопита
 
Необходими продукти:
1 1/2 пакет бутертесто (от 800 г)
100 г краве сирене
2 яйца
1 кг пресен спанак
200 г пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
80 мл прясно мляко
4 с. л. краве масло
2–3 с. л. зехтин
1 жълтък
звезден анасон на вкус
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Спанакопита

Лукът се нарязва наситно и се запържва леко в зехтина. Добавя се спанакът, предварително измит и почистен. Задушава се 6–7 минути и се сваля от котлона. Изважда се и се отцежда.


2
Спанакопита 2

Прехвърля се в голяма купа. Прибавят се сол и черен пипер на вкус, натрошеното сирене, яйцата и звезден анасон. Слагат се копърът и магданозът, нарязани наситно. Разбърква се.


3
Спанакопита 3

Тестото се разточва леко и се изрязват 3 кръга или квадрата, с големината на формата, в която ще се пече.


4
Спанакопита 4

На дъното се слага първата кора и се намазва с млякото, предварително загрято заедно със маслото. Слага се вторият кръг от тесто и пак се намазва с млякото.


5
Спанакопита 5

Сипва се спаначената смес и се поставя последното тесто. Намазва се с останалото мляко и масло, в които е сложен и разбития жълтък.


6
Спанакопита 6

Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, за 40 минути.


Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

04.07.2014
Често я приготвям, много вкуса!
1.
Изпрати
лично съобщение

03.02.2014
яко
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


140 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: