Спаначен гратин със сос „Бешамел”

Източник: Бон Апети
Дата: 16.06.2010
Спаначен гратин със сос „Бешамел”
 
Необходими продукти:
4 с. л. зехтин
100 г краве масло
100 г брашно
1/4 ч. л. индийско орехче
1 с. л. ситно настърган „Пармезан”
500 мл прясно мляко
сол и бял пипер на вкус
краве масло за намазняване
1,2 кг спанак
2 глави лук


Начин на приготвяне:
1
Спанакът се почиства и се измива, бланшира се в подсолена вряща вода за не повече от 2–3 минути. Лукът се реже на полумесеци и се задушава в зехтина и 50 мл вода, докато течността се изпари, след това се добавя към спанака и се разбърква с него.
2
Сосът „Бешамел” се приготвя, като маслото се загрява в тиган и към него се добавя при непрекъснато бъркане брашното, предварително затопленото мляко се изсипва на тънка струя, за да се поеме равномерно от брашнената смес.
3
Когато бешамелът е сгъстен, се добавят индийското орехче и пармезанът. Бърка се 2–3 минути и се отстранява от огъня.
 

4
В намазнен съд се сипват спанакът и лукът и се заливат със соса. Пече се 7–8 минути на 190–200 градуса.
 
 
Съвет:
Може да се приготви и като спанакът и лукът не се заливат, а преди запичане се смесят със соса.

Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

29.09.2013
Много леко и приятно!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


227 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: