Сос „Деми-глас”

Освен важните съставки на този сос, тайната е в дългото варене. Резултатът е с неповторим вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 18.04.2012
Сос „Деми-глас”
 
Необходими продукти:
2 кг тръбни телешки кости (рагу)
4 глави лук
4 скилидки чесън
4 моркова
1/4 глава целина
4 л телешки бульон
2 ч. ч. червено вино
1/2 ч. ч. доматено пюре
100 г краве масло
50 мл олио
1/2 връзка магданоз
2 дафинови листа
1/2 връзка мащерка
1 ч. л. черен пипер на зърна
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Сос „Деми-глас”

Костите се слагат в тава и се пекат в загрята на 180 градуса фурна за 1 час.

 


2
Сос „Деми-глас” 2

Лукът, чесънът, морковите и целината се нарязват на кубчета и се запържват в олиото, докато станат карамелени. Добавя се доматеното пюре, след това маслото и накрая се деглазира с половината от виното.

 


3
Сос „Деми-глас” 3

Слагат се изпечените кости, а тавата се деглазира с останалото вино и течността се налива в тенджерата.

 


4
Сос „Деми-глас” 4

Прибавят се телешкият бульон, мащерката, дафиновият лист, магданозът, черният пипер и сол, и се оставя да къкри на слаб огън поне един ден (16 часа). След това се прецежда и се връща на слаб огън, докато се редуцира до плътен сос.





Съвет: От това количество продукти се получава 600 мл сос.

 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: