Смокинова пита

Сладкиш от смокини и маслен блат с аромат на розова вода и портокал, гарниран със сметанов сос
Източник: Бон Апети
Дата: 24.07.2009
Смокинова пита
 
Необходими продукти:
12-15 смокини
70-80 г сурови бадеми
8-10 с. л. захар
1 с. л. краве масло
180 г пшенично брашно
100-120 г маргарин
1 жълтък
2 с. л. пудра захар
2 с. л. грис
1 с. л. розова вода
1/8 ч. л. сол
кората от 1/2 портокал
100 мл готварска сметана
1 с. л. розова вода
1 ч. л. лимонов сок
сокът от задушените смокини


Начин на приготвяне:
1
Смокинова пита
Брашното се пресява и се смесва със солта и гриса.
2
Смокинова пита 2
Прибавя се жълтъкът, разбърква се с вилица, слага се маргаринът и отново се разбърква, докато се получат едри трохи.
3
Смокинова пита 3
Налива се розовата вода, настъргва се кората от половин портокал и се поръсва пудрата захар.
4
Смокинова пита 4
С ръце за кратко се омесва тесто, завива се във фолио и се оставя да стегне в хладилник за 20-30 минути.
5
Смокинова пита 5
Маслото се загрява заедно с 3-4 с. л. от захарта. Когато се разтопи, се слагат нарязаните на четвъртинки смокини и се задушават 4-5 минути.
6
Смокинова пита 6
Охладеното тесто се разстила в тава с диаметър 24-26 см, като се покрива и част от стената на съда. Набожда се с вилица, за да не се надуе, слага се в загрята на 200-220 градуса фурна и се пече около 5-10 минути.
7
Смокинова пита 7
Бадемите се изпичат в сух тиган и след като се охладят, се смилат с останалата захар (5-6 с. л.).
8
Смокинова пита 8
Смлените бадеми се посипват върху леко запечения блат, върху тях се слагат парченцата смокини и питата се връща във фурната за още 15-20 минути, на по-слаба температура (180 градуса).
9
Смокинова пита 9
Сосът се приготвя, като сокът от смокините, лимоновият сок, розовата вода и сметаната се смесват и се разбъркват леко.
10
Смокинова пита 10
Питата се сервира охладена, като се нарязва на триъгълни парчета, гарнира се със соса и се декорира с листа мента.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: