Смокинов пай с бадемов блат

Източник: Бон Апети
Дата: 17.11.2005
Смокинов пай с бадемов блат
 
Необходими продукти:
50 г масло
1 яйце
1 ч. ч. брашно
1/2 ч. ч. пудра захар
2 с. л. кафява захар
1/2 ч. л. сол
50 г бадеми
2 с. л. захар
2 щипки анасоново семе
2 щипки копърово семе
250 мл течна сметана
10-12 смокини
10-12 орехови ядки
2 яйца
1 дафинов лист
4-5 с. л. кафява захар
2 щипки анасоново семе
2 щипки копърово семе


Начин на приготвяне:
1
Смокинов пай с бадемов блат
Бадемите се смилат. След това се ароматизират с копърово и анасоново семе, прибавя се захарта и се смила на прах.
2
Смокинов пай с бадемов блат 2
Брашното се пресява в купа, смесва се със смлените бадеми и постепенно се добавят парченца масло. Сипва се кафявата захар и се мачка, докато стане на трохи.
3
Смокинов пай с бадемов блат 3
Яйцето се разбива с 1 с. л. студена вода и сол. Прибавя се към брашното заедно с пудрата захар и се меси с ръце, докато се получи лепкаво тесто. Поставя се в предварително намазнена тавичка, като се покриват и стените. Почива в хладилник 1/2–1 час, покрито.
4
Смокинов пай с бадемов блат 4
Блатът се надупчва с вилица, поставя се в предварително загрята на 200-220 градуса фурна и се пече 8-10 минути. След това се приглажда с лъжица и се оставя да се охлади.
5
Смокинов пай с бадемов блат 5
Сметаната се налива в тенджерка. Слагат се дафинов лист, анасоново и копърово семе и се кипва. Къкри, докато половината течност се редуцира. Оставя се да се охлади, след което се прецежда.
6
Смокинов пай с бадемов блат 6
Смокините се разрязват на две, но без да се разделят напълно. Във всяка половинка се слага по една орехова ядка.
7
Смокинов пай с бадемов блат 7
Яйцата се разбиват и в тях се налива прецедената сметана.
8
Смокинов пай с бадемов блат 8
Смокините се нареждат върху блата, а около тях се налива кремът. Поръсва се с кафява захар и се пече 20-25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


191 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: