Сметаново парфе с ърл грей

С хрупкав блат, нежен крем и изискана украса
Източник: Бон Апети
Дата: 17.05.2012
Сметаново парфе с ърл грей
 
Необходими продукти:
за блата:
200 г натурален корнфлейкс
150 г бял шоколад
2 с. л. краве масло
50 г лешници

за крема:
400 мл прясно мляко
200 г захар
8 г чай „Ърл грей”
1 шушулка ванилия
40 г брашно
5 жълтъка
200 мл животинска сметана
1 пакетче желатин

за карамела:
100 г захар
50 лешника

за украса:
1/2 ч. л. златна сладкарска боя (прахообразна)
1 ч. л. портокалов ликьор


Начин на приготвяне:
1
Сметаново парфе с ърл грей

Корнфлейксът се начупва наедро в купа.

 


2
Сметаново парфе с ърл грей 2

Шоколадът се разтваря на водна баня, прибавя се маслото и се разбърква. Слага се при корнфлейксът, заедно с нарязаните лешници.

 


3
Сметаново парфе с ърл грей 3

Разбърква се и сместа се изсипва във форма за торта (квадратната, 26 см) на дъното на която има пергаментова хартия. Разпределя се равномерно. Оставя се в хладилник да стегне, поне за час.

 


4
Сметаново парфе с ърл грей 4

Млякото и захарта се кипват заедно с разполовената шушулка ванилия и чая. Оставят се да престоят така поне 2 часа, а най-добре 24 часа. Прецежда се, за да се отстранят ванилията и чаят.

 


5
Сметаново парфе с ърл грей 5

Брашното и жълтъците се смесват с телена бъркалка.

 


6
Сметаново парфе с ърл грей 6

Млякото се кипва отново. Налива се постепенно към сместа от брашно и жълтъци. Съдът се връща на котлона,  като се бърка, докато стане средно гъст крем. Охлажда се.

 


7
Сметаново парфе с ърл грей 7

Желатинът се накисва в студена вода, после се разтваря на водна баня. Прибавя се към леко охладения крем. Накрая се слага разбитата сметана.

 


8
Сметаново парфе с ърл грей 8

Готовия крем се изсипва върху основата от корнфлейкс. Оставя се в хладилник да стегне поне за 4 часа.

 


9
Сметаново парфе с ърл грей 9

После повърхността се намазва със сладкарската боя, разтворена в малко портокалов ликьор.

 


10
Сметаново парфе с ърл грей 10

От захарта се прави карамел. Лешниците се набучват на клечки за зъби и се потапят в карамела, като веднага се вдигат нагоре, за да се издължи края.

 


11
Сметаново парфе с ърл грей 11

Десертът се изважда от формата и се нарязва на малки парчета.

 


12
Сметаново парфе с ърл грей 12

Декорира се с карамелените лешници и се поднася.






Съвет: От продуктите излизат 50 хапки.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


Юрукова се регистрира в сайта.
dd2 се регистрира в сайта.
Велина Василева коментира рецептата Кибе в бял сос
Бон Апети коментира рецептата Кибе в бял сос
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: