Сметанова торта с мента и шоколад

Източник: Елена Миланова
ТИТЛА: Готвач
Дата: 12.03.2017
Сметанова торта с мента и шоколад
 
Необходими продукти:
за блатовете:
5 с. л. бяло брашно
2 с. л. пшенично нишесте
6 жълтъка
2/3 ч. ч. захар
2 с. л. какао
2-3 с. л. вода (гореща)
5 белтъка

за сиропа:
4 с. л. вода
3 с. л. захар

за крема:
400 мл млечна сметана (35%)
150 г черен шоколад или кувертюр
5 капки ментово масло

за украса:
125 г краве масло (студено)
3-4 с. л. мармалад от малини


Начин на приготвяне:
1
Кремът се приготвя от предния ден. Сметаната се загрява, без да кипне. Добавя се шоколадът и се разбърква, докато шоколадът се разтопи напълно. Когато изстине, кремът се прибира в хладилник. Ползва се на следващия ден.
2
Върху 3 листа хартия за печене се начертават кръгове с диаметър 26 см. Брашното се пресява заедно с нишестето.
Жълтъците се разбиват със захарта и се сипва какаото, смесено с водата. Белтъците се разбиват на сняг и внимателно се прибавят към жълтъците, като се редуват с брашното. Сместа се разпределя върху хартиите. Блатовете се пекат до готовност (за около 7-9 минути) в предварително загрята на 180 градуса фурна, като се проверяват с клечка. Оставят се да изстинат.
3
От захарта и водата се сварява сироп.
4
Студеният сметаново-шоколадов крем се разбива с миксер до пухкава смес, като една по една се прибавят капките ментово масло (количеството е на вкус).
5
Маслото за украсата се нарязва на малки парченца. Малиновият мармалад се загрява. Маслото се смесва с мармалада и се разбива, до хомогенизиране.

6
Първият блат се намазва със сироп (с четка) и отгоре се намазва с крем. По същия начин се редуват блат със сироп и крем. Накрая тортата се намазва с крем отгоре и отстрани. Украсява се с приготвения маслен крем.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


270 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: