Сладоледена торта с пъпеш и малинов топинг

Вкусна лятна торта за любителите на плодове
Източник: Marina Zhelyazkova
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 12.01.2016
Сладоледена торта с пъпеш и малинов топинг
 
Необходими продукти:
за блата:
5 яйца
150 г брашно
120 г захар
1 ванилия

за сладоледа:
1 малък пъпеш (сорт „Медена роса“)
100 г кокосови стърготини
1 кофичка заквасена сметана (400 г)
1 опаковка сирене „Маскарпоне“
2 ванилии
100 г пудра захар

за малиновия топинг:
200 г малини
5 г желатин
1 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват със захарта и ванилията.
2
Белтъците се разбиват на сняг.
3
Към жълтъците се прибавят пресятото брашно и белтъците (като се редуват лъжица по лъжица) и сместа леко се разбърква. Изсипва се в застлана с хартия за печене кръгла форма и се пече, до готовност, в загрята на 170 градуса фурна.

4
Отделяме 1/3 от пъпеша за украса, а останалата част пасираме.
5
Маскарпонето се смесва със заквасената сметана, ванилията, кокосовите стърготини, пудрата захар и пъпешовото пюре, като леко се разбива с миксер.
6
Сместа се сипва в машина за сладолед и се бърка, докато се охлади и се сгъсти.
7
Готовият сладолед се изсипва върху блата, сложен във форма с подвижно дъно.
8
Тортата се прибира във фризер поне за 1,5 часа, за да стегне.
9
Малините за топинга се кипват със захарта и с малко вода.
10
Сместа се пасира и се претрива през цедка.
11
Желатинът се накисва в малко вода, разтопява се на водна баня и при непрекъснато бъркане се прибавя към прецедената малинова смес.
12
Топингът се оставя да се охлади и се излива върху тортата, която отново се прибира във фризер за около 1,5 часа.
13
След това стените на формата се отстраняват и тортата се украсява с кокосови стърготини, малини или топчета пъпеш.


Съвет:
Ако нямате машина за сладолед може да оставите сместа във фризер за около 1 час и после да я разбъркате с пасатор. След това отново приберете сместа във фризер, за да стегне и пак я разбъркайте. Повторете това няколко пъти докато, се получи сладолед.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

14.11.2017
400 мл
1.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2017
Какво значи една кофичка заквасена сметана - от 200 или 4000 мл?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


221 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: