Сладоледена торта „Албена“

ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 06.07.2019
Сладоледена торта „Албена“
Сладоледена торта „Албена“
Сладоледена торта „Албена“
 
Необходими продукти:
за блата:
3 яйца
3 с.л. захар
1 ч.л. ванилия
3 с.л. топла вода
2 с.л. какао
4 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер

за сладоледа:
1 л течна животинска сметана (студена)
600 г подсладено кондензирано мляко
150 г череши
100 г натурален шоколад
тъмен ром на вкус

за украса:
40 г натурален шоколад
3 с.л. подсладено кондензирано мляко
малини


Начин на приготвяне:
1
За блатовете: Белтъците се разбиват на пухкав сняг. В друг съд се разбиват жълтъците със захарта и ванилията. Щом сместа побелее, се добавят топлата вода с какаото. Тази смес се сипва при белтъците и внимателно се разбърква.
2
Брашното се пресява с бакпулвера, постепенно се добавя към сместа и се бърка с шпатула. Дъното на форма за торта (диаметър 26 см) се покрива с пергаментова хартия, поставя се ринга, стяга се, а стърчащата хартия се изрязва. Леко се намазват с масло дъното и стените. Изсипва се половината смес и се заглажда. Пече се в загрята на 170 градуса фурна за 8-10 минути ( до суха клечка). Охлажда се върху метална решетка. По същия начин се приготвя и вторият блат.
3
За сладоледа: в дълбока купа се разбива сметаната с миксер на най-висока степен до сгъстяването ѝ (7-8 минути). Добавя се кондензираното мляко и се разбърква още малко до поемането му от сместа. Една купичка от сместа се прибира във фризер да се изстуди.
4
Черешите се нарязват на едри парчета и се заливат с 1 с.л. ром. Шоколадът се разтопява на водна баня, охлажда се леко и се прибавя към сместа във фризера. Идеята на тази процедура е да се получат шоколадови капки от срещата на студено и топло.
5
Дъното и стените на формата за торта се покриват с хартия за печене. Поставя се първият блат. Покапва се с ром и се нанася от бялата сладоледена смес. Подреждат се черешите и се слага още малко бяла смес. Покрива се с втория блат, който също леко се напръсква с ром. Разпределя се студената шоколадова смес от фризера и върху нея - останалата бяла смес. Заглажда се и се прибира във фризера до сутринта.
6
Преди сервиране се отстранява хартията, прехвърля се в плато. Декорира се с малини и шоколадов сос, приготвен от разтопен на водна баня шоколад, смесен с кондензирано мляко. Реже се с остър нож, нагрят под течаща гореща вода.

Съвет:
Използвах форма с падащ ринг и диаметър 26 см.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: