за шоколадовия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
200 г черен шоколад (75%)
140 г захар
за лешниковия сладолед:
250 мл прясно мляко
200 мл животинска сметана
160 г захар
80 г лешников тахан
10 г бурбонска ванилова захар
2 жълтъка
за шоколадовия сос:
180 мл животинска сметана
80 г захар
60 г черен шоколад
30 г какао
за гарниране:
60 г печени лешници
50 г захар
какао за поръсване
Шоколадовият сладолед се приготвя, като в касерола се кипват сметаната, млякото и захарта. Когато захарта се разтвори, се добавя наситненият шоколад. Вари се 5 минути на слаб огън, докато шоколадът се разтвори.
Сместа се прецежда, охлажда се и се слага в машина за сладолед.
Бърка се, докато се образува гъст, студен крем. След това се прехвърля в друг съд. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя за около 2 часа във фризер, за да стегне добре.
Лешниковият сладолед се приготвя, като млякото се смесва със сметаната, ваниловата захар и захарта.
Малка част се заделя в купа и се разбива с жълтъците.
Останалата част се кипва. Когато захарта се разтвори, се добавя лешниковият тахан.
Разбитите жълтъци се темперират и също се сипват в сместа, разбърква се и се оставя на слаб огън още 5 минути, след което се прецежда.
Охладената лешникова смес се прехвърля в машина за сладолед и се бърка, докато се получи гъст крем. Кремът се изсипва в друг съд и се оставя във фризер за около 2 часа.
Захарта се карамелизира, когато стане с кехлибарен цвят се добавят лешниците и се рабърква, за да се покрият с карамела.
Прехвърлят се върху силиконов килим и се охлаждат.
Сметаната за шоколадовия сос се кипва със захарта и какаото. Сместа се дърпа от огъня и се разбърква добре с наситнения шоколад. Охлажда се.
Двата вида сладолед се разпределят в дупките на силиконови форми (полусфера) и се охлаждат във фризер.
След това върху всяка полусфера от лешников сладолед се слага по един лешник, като се натиска навътре.
Шоколадовите полусфери се мажат с шоколадовия сос и се прилепват към лешниковите. Прибират се във фризер да стегнат.
Сладоледените бонбони се изваждат от формата, овалват се в какао и се гарнират с останалия шоколадов сос.
Съвет:
Ако нямате силиконови форми: Във форми за брюле се слагат по едно парче пергаментова хартия (може и да е кръг), така че да стърчи с по 5 см от всички страни. Шоколадовият сладолед се разпределя във формите (като се пълнят до половината), прави се лека вдлъбнатина, в която се слагат няколко лешника, добавя се и част от шоколадовия сос. Покриват се с лешников сладолед, като се притиска хубаво. Със стърчащата хартия се завиват добре, като им се придава кръгла форма и се прибират във фризер, за да стегнат добре. Преди поднасяне, хартията се отделя, а сладоледът се овалва в какаото.