Сладко от моркови

С индрише
Източник:
ТИТЛА:
Дата: 04.10.2014
Сладко от моркови
 
Необходими продукти:
за изваряването:
3 кг моркови (по-крехки)
2-3 л студена вода

за сладкото:
1 - 1,5 кг захар
1-1,250 л студена вода
7-8 бр. карамфилчета
3 листа индрише
1 к. л. лимонтузу


Начин на приготвяне:
1
Почистените, нарязани на малки кубчета моркови се заливат със студената вода, така че течността да ги покрие и се оставят да се варят. След като водата кипне, се варят около 10 минути. След това тази вода се изсипва и пак се заливат със студена вода - около 1 л до 1,250 л.
2
Захарта се добавя когато водата заври, разбърква се и щом се разтопи и започне пак да ври, се намалява силата на огъня.
3
Добавят се карамфилчетата, може и по-малко количество, но с това е по-ароматно. Вари се на средно слаб огън - трябва да има мехурчета, а не само да се изпарява водата, като се разбърква, след втория час варене. След около 30 минути вече се вижда, как парченцата моркови стават „прозрачни" и „кехлибарени".
4
Добавят се листата индрише и разтвореното в около 200 мл (1 ч. ч. вода) лимонтузу. Вари се на слаб огън още 10 - 15 минути. Сладкото трябва вече да е гъсто и да прави „черта" при разбъркване. Изчаква се малко да изстине, защото още е вряло и може да се спукат бурканите.
5
Във всеки буркан се слага по едно от сварените карамфилчета и индрише. Бурканите се пълнят до началото на гърлото (до „чертата"), слага се пергамент и се затварят с капачка.



Съвет: Сладкото може да се използва за плодови салати, мелби, пълнеж на торти.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

23.01.2015
Чудесно сладко от моркови! Ако имате възможност си го направете!
1.
Изпрати
лично съобщение

11.11.2014
Ще пробвам.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: