Сладкиш с рикота и лимончело

С наситен, освежаващ лимонов вкус и аромат
Източник: Бон Апети
Дата: 14.03.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за крема с рикота:
500 г сирене „Рикота“
кората от 1 лимон
1 с. л. ликьор „Лимончело“
150 г захар

за крема с лимон:
3 лимона
200 г захар
120 г краве масло
4 яйца

за бишкотите:
250 мл ликьор „Лимончело“
600 г бишкоти

за сметаната:
250 мл животинска сметана
2 с. л. пудра захар


Начин на приготвяне:
1
Сладкиш с рикота и лимончело
Рикотата се разбива с настърганата кора от 1 лимон, 1 с. л. лимончело и 150 г захар.
2
Сладкиш с рикота и лимончело 2
Кората на три лимона се настъргва, а плодовете се изстискват.
3
Сладкиш с рикота и лимончело 3
Добавят се маслото и 200 г захар, и се готви на водна баня, докато маслото се разтопи.
4
Сладкиш с рикота и лимончело 4
Прибавят се 2 цели яйца и 2 жълтъка, и се готви до сгъстяване на крема, след което кремът се оставя да се охлади.
5
Сладкиш с рикота и лимончело 5
Лимончелото за бишкотите се кипва с около 250 мл вода, оставя се на огъня за 5 минути и след това се дърпа от котлона.
6
Сладкиш с рикота и лимончело 6
Няколко бишкоти се топват в сиропа с лимончело и се подреждат в тава.
7
Сладкиш с рикота и лимончело 7
Отгоре се слага крем с рикота, после пак напоени бишкоти и след това лимонов крем.
8
Сладкиш с рикота и лимончело 8
Следва отново ред бишкоти и накрая се завършва с разбитата с пудра захар сметана.

9
Сладкиш с рикота и лимончело 9
Сладкишът се прибира в хладилник за 3 часа. По желание се поръсва със запечени кокосови стърготини или филирани бадеми.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2021
Страхотна !
4.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2018
За всички любители на лимонения вкус сладкиша е чудесен. Вече има запитване кога ще бъде направен отново :) Благодаря Бон Апети!
3.
Изпрати
лично съобщение

03.08.2016
Получи се добър сладкиш!
2.
Изпрати
лично съобщение

19.07.2016
Този сладкиш ме пренася в Италия, развинтва въображението и креативността ми. Неустоим! Благодаря Ви Бон Апети!
1.
Изпрати
лично съобщение

20.05.2015
Много свежа рецепта. Моите гости останаха очаровани.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


144 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: