Сладкиш с череши и шоколад

Красиво сладко изкушение
Източник: Бон Апети
Дата: 27.06.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блатовете:
340 г черен шоколад (85% какао)
230 г краве масло
70 г бадемово брашно
20 г бурбонска ванилова захар
8 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 щипка сол

за крема:
350 г заквасена сметана
150 г гъсто овче кисело мляко
20 г бурбонска ванилова захар

за черешите:
450 г добре узрели череши
20 г бурбонска ванилова захар
200 мл вино „Порто“

за гарниране:
черен шоколад
бита сметана
пудра захар
череши


Начин на приготвяне:
1
Сладкиш с череши и шоколад
Шоколадът и маслото за блатовете се разтопяват на водна баня.
2
Сладкиш с череши и шоколад 2
Бадемовото брашно се разбърква с бакпулвера и солта.
3
Сладкиш с череши и шоколад 3
Яйцата и ваниловата захар се разбиват на пухкав крем и се разбъркват до хомогенизиране с разтопените шоколад и масло.
4
Сладкиш с череши и шоколад 4
Към тях се добавят и сухите съставки и отново се разбърква.
5
Сладкиш с череши и шоколад 5
Тестото се разпределя по равно в две форми за торта (застлани с пергаментова хартия), всяка с диаметър 23 см. Блатовете се пекат за около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Оставят се, да се охладят.
6
Сладкиш с череши и шоколад 6
Почистените от костилките череши, ваниловата захар и виното се варят в касерола, около 30 минути, на много слаб огън – трябва да остане малко сироп (течност). Оставят се, да се охладят.
7
Сладкиш с череши и шоколад 7
Киселото мляко, сметаната и ваниловата захар за крема се разбъркват внимателно с телена бъркалка (много леко, колкото да се смесят).
8
Сладкиш с череши и шоколад 8
Единият блат се слага върху подходящо плато и се намазва с крема.
9
Сладкиш с череши и шоколад 9
Разпределят се черешите със соса.
10
Сладкиш с череши и шоколад 10
Поставя се вторият блат, а върху него – бита сметана, цели череши (по желание), настърган черен шоколад и пудра захар. Сладкишът се прибира в хладилник за 2 часа.

Съвети:
Бадемовото брашно се добавя постепенно (в зависимост от вида на брашното).
Ако се използва брашно за френски макарони, количеството е повече – около 150 г. От обезмасленото брашно се слагат около 70 г.
Единствената захар в този сладкиш е бурбонската ванилова захар и пудрата захар за поръсване. Идеята е да се усеща вкусът на другите продукти. Ако предпочитате сладки десерти, може да добавите в блата и в крема – пудра захар на вкус.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.06.2020
Не мога да кажа за вкусът, не съм я пробвала все още. Направих четири блата и двойна доза от крема.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: