Сладкиш „Маршмелоу“

Зашеметяващо вкусен
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 21.01.2017
Сладкиш „Маршмелоу“
Сладкиш „Маршмелоу“
Сладкиш „Маршмелоу“
 
Необходими продукти:
за блата:
6 жълтъка
1 ч. ч. захар
200 мл прясно мляко
1/2 ч. ч. олио
1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
3 с. л. какао
1 ванилия

за крема:
6 белтъка
1 ч. ч. захар

за сиропа:
1/2 ч. ч. захар
4 с. л. вода

за шоколадовата глазура:
200 г шоколадов кувертюр
3 с. л. олио


Начин на приготвяне:
1
Жълтъците се отделят от белтъците и се смесват със захарта в купа. Разбива се с миксер, докато сместа започне да побелява.
2
Брашното се смесва с бакпулвера и се изсипва при яйчената смес. Добавят се какаото и ванилията. Разбива се с миксер, до хомогенизиране. Наливат се прясното мляко и олиото, и отново се разбива.
3
Получената смес се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма за торта с подвижно дъно (или в друг подходящ съд). Пече се, до готовност, в загрята на 200 градуса фурна, като се проверява с клечка за зъби.
4
Белтъците се смесват със захарта в дълбока купа. Разбиват се на сняг. Сиропът се приготвя, като в тенджера се слагат захарта и водата. Оставят се на бавен огън, на котлона, като периодично се разбърква. Изчаква се, захарта да се разтопи. При непрекъснато разбиване с миксер, сиропът се излива при крема.
5
Кремът се изсипва върху готовия блат и се разпределя равномерно, така че да покрие целия блат. Слагаме за 10-15 минути в загрята на 130 градуса фурна.
6
Шоколадовият кувертюр се начупва на парченца. Дълбока тенджера се пълни до половината с вода, а шоколадът се слага в друга по-малка тенджерка. Слага се на котлона и се разтапя на водна баня. След като шоколадовият кувертюр се поразтопи, се добавя и олиото. Разбърква се добре, докато се получи хомогенна смес. Дърпа се от котлона и шоколадовата смес внимателно се излива върху крема. Разнася се равномерно, така че да покрие крема.
7
Сладкишът се оставя за няколко часа в хладилник, за да се стегне глазурата.



Съвет:
По желание може да се украси с шоколадови пръчици, кокосови стърготини и др.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: