Сладкиш „Дунавски вълни"

Източник: М.Маринова
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.12.2014
Сладкиш „Дунавски вълни\
 
Необходими продукти:
за кексовото тесто:
250 г масло
250 г захар
5 яйца
250 г брашно
1 с. л. какао
150 г замразени череши
1 шушулка ванилия


Начин на приготвяне:
1
За тестото разбийте с миксер мекото масло, заедно със захарта, до хомогенизиране. Добавете яйцата, едно по едно, без да спирате разбиването. Сипете и брашното, и разбийте, докато сместа стане пухкава.
2
Намаслете дъното и стените на квадратна тавичка (21 х 21 см) и я постелете с хартия за печене. Изсипете половината тесто в тавичката и го разстелете равномерно. Към останалото тесто добавете какаото и разбъркайте добре. Изсипете какаовото тесто върху бялото тесто и го разстелете равномерно. Отгоре поръсете неразмразените череши. Печете 25-30 минути в предварително загрята на 175 градуса фурна. Оставете кекса да изстине добре.
3
За ваниловия крем сипете в купа жълтъка със захарта и брашното. Добавете малко прясно мляко и разбъркайте на гладка кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка, заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом млякото заври, внимателно добавете го към кашичката, разбъркайте и върнете всичко в тенджерката. Бъркайте енергично 5 минути. Изсипете крема върху метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
4
Разбийте с миксер мекото масло с пудрата захар. Добавете изстиналия ванилов крем и разбийте до хомогенизиране. Разстелете ваниловия крем върху изстиналия кекс, без да го вадите от тавата. Поставете сладкиша в хладилник за 1 час.
5
Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Щом го дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте, докато се разтопи. Разстелете шоколадовия ганаш върху студения сладкиш.
6
Поставете сладкиша в хладилник за около минута, докато шоколадът се втвърди. Извадете сладкиша и оформете „вълни" в шоколада, с помощта на назъбена шпатула. Върнете сладкиша в хладилника.
7
Извадете сладкиша от тавичката и отлепете хартията за печене. Нарежете сладкиша на 10 правоъгълни парчета.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


116 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: