Сладка оризова „баница“

Печен оризов сладкиш със стафиди по рецепта от Пълна домашна готварска книга от Жанетон и Л. Майар, издадена от Ст. Атанасов през 1910 г. в София
Източник: Бон Апети
Дата: 01.10.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г бисерен ориз
600 мл прясно мляко
4 яйца
100 г захар
40 г масло (+ за намазване)
100 г стафиди
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1/2 ч. л. канела
30 мл сироп от вишни
галета за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Сладка оризова „баница“
Оризът се залива с вода, кипва се, отцежда се и се измива. Млякото се кипва и в него се сварява оризът.
2
Сладка оризова „баница“ 2
Добавят се канелата и ваниловата захар. Дърпа се от огъня и се охлажда.
3
Сладка оризова „баница“ 3
Жълтъците се отделят от белтъците.
4
Сладка оризова „баница“ 4
Разбиват се със захарта и маслото.
5
Сладка оризова „баница“ 5
Смесват се с ориза и стафидите.
6
Сладка оризова „баница“ 6
Добавят се и разбитите на сняг белтъци.
7
Сладка оризова „баница“ 7
Сместа се сипва в намаслени и поръсени с галета формички за крем брюле.
8
Сладка оризова „баница“ 8
Пече се около 30 минути на 180 градуса.
9
Сладка оризова „баница“ 9
Изважда се от формичките и се залива със сиропа от вишни.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2014
Уникално вкусно стана :) аз не обичам ориз, обаче той изобщо не се усеща:) Всъщност го приготвих за съпруга ми, който обожава оризови произведения. Благодаря :)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: