Сладка флорентинска фокача с грозде

Скиачата с грозде - така се нарича този десерт в Тоскана
Източник: Бон Апети
Дата: 09.09.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г бяло брашно
1 кг черно грозде без семки
200 г пудра захар
25 г жива мая
1 ч. л. пудра захар за разтваряне на маята
1 ч. л. брашно за разтваряне на маята
1 ч. ч. топла вода
1 щипка сол
1/4 ч. л. звезден анасон
зехтин „Екстра върджин” за поливане
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Сладка флорентинска фокача с грозде

Маята се разтваря в малко от водата, заедно с малко захар и брашно. Оставя се да шупне.

 


2
Сладка флорентинска фокача с грозде 2

В уред за месене на тесто се слагат брашното, солта, 4 с. л. от захарта, шупналата мая и останалата вода. Замесва се тесто, то трябва да е меко и еластично, но не лепкаво. Слага се в намазана със зехтин купа и се покрива с пластик, оставя се да втаса за около 1 час, докато удвои обема си.

 


3
Сладка флорентинска фокача с грозде 3

Тестото се разделя надве. Разточват се правоъгълници, като се полива със зехтин, единият трябва да е малко по-голям.

 


4
Сладка флорентинска фокача с грозде 4

Той се поставя на дъното на тава, покрита с пергаментова хартия, намазана със зехтин, отгоре се разпределят 2/3 от зрънцата грозде и 2/3 от останалата захар и 1/2 от звездния анасон.

 


5
Сладка флорентинска фокача с грозде 5

Покрива се другата част от тестото, краищата на долната кора се прегъват на вътре, за да се затвори фокачата, следват останалото грозде, захар и анасон. Напръсква се с малко зехтин. Оставя се да почине за около 30 минути.

 


6
Сладка флорентинска фокача с грозде 6

Пече се в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за около 45 минути. Фокачата се поднася студена, поръсена с пудра захар.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

04.09.2013
Добре се получи, но аз лично имах по-големи очаквания.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


131 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: