Сладък оризов пай със стафиди

Преснац от Далмация
Източник: Бон Апети
Дата: 12.03.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
250 г брашно
1 яйце
60 мл прясно мляко
30 г краве масло
30 г захар
1 щипка сол

за плънката:
250 г стар хляб (ненарязан и не за тостер)
450 мл прясно мляко
150 г захар
50 г печени бадеми
100 г краве масло
100 г бисерен ориз
100 г стафиди
4 яйца (размер L)
1 ч. л. канела


Начин на приготвяне:
1
Сладък оризов пай със стафиди
В купа се смесват брашното, солта, захарта, разтопеното масло, прясното мляко и яйцето.
2
Сладък оризов пай със стафиди 2
Замесва се меко тесто, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да почине, докато се приготви плънката.
3
Сладък оризов пай със стафиди 3
Плънката се приготвя като прясното мляко, маслото и захарта се загряват леко, докато захарта и маслото се разтопят.
4
Сладък оризов пай със стафиди 4
След това се наливат върху нарязания на кубчета хляб и стафидите.
5
Сладък оризов пай със стафиди 5
Оризът се вари 10–15 минути във вода, така че да остане леко твърд, да не е преварен. Отцежда се и се охлажда.
6
Сладък оризов пай със стафиди 6
Яйцата се разбиват.
7
Сладък оризов пай със стафиди 7
Към напоения хляб се слагат канелата и смлените бадеми, разбърква се и сместа се изсипва при разбитите яйца.
8
Сладък оризов пай със стафиди 8
Добавя се и оризът и отново се разбърква добре.
9
Сладък оризов пай със стафиди 9
Тестото се разточва и с него се покриват стените и дъното на форма за торта с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене, като краищата трябва да излизат отвън.
10
Сладък оризов пай със стафиди 10
Слага се плънката, стърчащите краища се прегъват навътре, като се оформят декоративни елементи.
11
Сладък оризов пай със стафиди 11
Пече се в загрята на 200 градуса без вентилатор фурна за около 45 минути или до готовност.
12
Сладък оризов пай със стафиди 12
Кейкът се охлажда и едва тогава се реже. По желание се поръсва с канела.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: