Скумрия в гювече с картофи

Източник: Бон Апети
Дата: 27.11.2003
Скумрия в гювече с картофи
 
Необходими продукти:
3–4 скумрии (около 1 кг)
1 кг картофи
краве масло за намазване
галета за поръсване
1/2 л прясно мляко
1/3 глава лук
50 г краве масло
1 1/2 с. л. брашно
5–6 зърна черен пипер
1 стръка целина
1 дафинов лист
1/2 ч. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Скумрия в гювече с картофи
Картофите се обелват, сваряват се в подсолена вода, като се внимава да не се преварят, след което се охлаждат. Рибата се измива, почиства се от вътрешностите, перките и главата, нарязва се на порции с дължина 2–3 пръста и се осолява.
2
Скумрия в гювече с картофи 2
Студеното прясно мляко се налива в тенджерка, слагат се нарязаният на шайби лук, дафиновият лист, зърната черен пипер, целината и солта, кипва се и се вари 4–5 минути.
3
Скумрия в гювече с картофи 3
Брашното се запържва до златисто в разтопеното масло, като се бърка енергично, за да не стане на бучки. Добавя се прецеденото от подправките и леко охладено мляко и се оставя да поври, докато започне да се сгъстява.
4
Скумрия в гювече с картофи 4
Гювечетата за печене се намасляват и се наръсват обилно с галета. По дъното и стените се подреждат нарязани на филийки картофи. Прибавят се няколко рибни парчета и обилно се поливат със соса. Гювечетата се слагат в слабо загрята фурна и се пекат без капак 20–30 минути на 200 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.11.2014
Страхотно стана, само май обърках леко пропорциите за соса (опитах да намаля всичко на половина защото имах само 2 риби) и стана малко по-гъст но пък на вкус всичко беше перфектно. Осверн това е лесно и бързо
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


202 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: