Скумрия плакия с ориз и домати

Източник: Бон Апети
Дата: 16.08.2006

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 скумрии
черен пипер и сол на вкус
сокът от 1/2 лимон
1 шепа зелени маслини
1 малка глава лук
1 морков
1 кубче зеленчуков бульон
30–40 мл бяло вино
3–4 с. л. олио
2 с. л. доматено пюре
300–400 г ориз
300 г пресни домати
1 глава лук
2 кубчета зеленчуков бульон
4–5 листа босилек
5 с. л. олио
2 с. л. доматено пюре


Начин на приготвяне:
1
Скумрия плакия с ориз и домати
Скумриите се почистват и главите се отстраняват. Овкусяват се със сол и черен пипер, подреждат се в тава и се поливат с лимоновия сок.
2
Скумрия плакия с ориз и домати 2
Лукът се нарязва на полумесеци, морковът – на кръгчета и се запържват в предварително загрятото олио за 1 минута. Налива се бялото вино и се оставя да се изпари.
3
Скумрия плакия с ориз и домати 3
След това в тигана със зеленчуците се добавя размитото в 1 к. ч. гореща вода доматено пюре. Разбърква се и се стрива бульонът. Ако сосът е много гъст, може да се налее малко вода.
4
Скумрия плакия с ориз и домати 4
Скумриите се заливат с готовия сос и се поръсват с маслините. Пекат се в предварително загрята до 250 градуса фурна около 25 минути, след което се филетират.
5
Скумрия плакия с ориз и домати 5
Лукът за гарнитурата се наситнява и се запържва в предварително загрятото олио за 1 минута. Прибавя се оризът и се запържва, докато добие стъклен вид.
6
Скумрия плакия с ориз и домати 6
В ориза се добавя разтвореното в 100–120 мл гореща вода доматено пюре, налива се още 1–1,2 л гореща вода и се стриват бульоните. След като оризът поеме водата, се слагат нарязаните на кубчета домати и наситненият босилек.
7
Скумрия плакия с ориз и домати 7
В порционна чиния се поставя метален пръстен и се пълни с ориз. Отстрани се сипва от зеленчуците, слагат се по две филета риба и пръстенът се отстранява. Ястието се украсява с листо босилек и се сервира.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


157 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: