Сиропиран орехов кейк

Идеален кейк за следобедно кафе
Източник: Бон Апети
Дата: 20.10.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
300 г орехи
200 г брашно
200 г захар
60 г краве масло
4 яйца размер L
1 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. канела
1 есенция ром
олио за намазване

за сиропа:
200 г захар
400 мл вода
сокът от 1/2 лимон


Начин на приготвяне:
1
Сиропиран орехов кейк
Половината захар се смесва с маслото и се разбива с миксер. Прибавят се жълтъците и канелата и се разбива на пухкава пяна, докато сместа побелее (някъде около 10 минути).
2
Сиропиран орехов кейк 2
В друга купа се разбиват белтъците и останалата захар, докато станат на сняг.
3
Сиропиран орехов кейк 3
Половината орехи се смилат много фино в чопър, а останалите се режат наедро.
4
Сиропиран орехов кейк 4
Смлените се смесват с брашното и бакпулвера. Слагат се и нарязаните орехи, като се отделят 50 г за гарниране. Прибавят се разбитите жълтъци и белтъци и внимателно се разбърква. Ароматизира се есенцията ром.
5
Сиропиран орехов кейк 5
Сместа се изсипва в намазана с олио тава и се поръсва със заделените орехи. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 40 минути. Изважда се и се оставя да се охлади за 30 минути.
6
Сиропиран орехов кейк 6
Приготвя се сиропът, като водата се вари със захарта, докато се получи гъст сироп. Накрая се слага сокът от лимона.
7
Сиропиран орехов кейк 7
Готовият кейк се залива с горещия сироп и се оставя в хладилник за 2 часа.
Подобни рецепти:
Коментари (9)
9.
Изпрати
лично съобщение

21.05.2014
Браво за рецептата - много ми хареса едновременният вкус на сиропираната основа и хрупкавата коричка отгоре.
8.
Изпрати
лично съобщение

11.03.2014
Чудесен аромат и вкус. Опитах кейка още топъл и предполагам, че след като се охлади добре ще е още по-вкусен.
7.
Изпрати
лично съобщение

10.01.2014
Получи се приятен и сочен сладкиш
6.
Изпрати
лично съобщение

24.12.2013
изобщо не съжалявам,че го сготвих!
5.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2013
Кейкът е хубав, сиропът е малко. Сложих 3 1/2 чаши.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: