Щрудел с ябълки и дюли

Страхотен домашен сладкиш
Източник: Бон Апети
Дата: 24.10.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг ябълки (сорт „Гала“)
1 кг дюли
200 г сушени череши (от сочните)
150 г чаени бисквити
100 г белени бадеми
60 г краве масло
50 г захар
500 мл сироп от вишни и/или малини
1 звездовиден анасон
1 шушулка ванилия
кората от 1 лимон

за тестото:
250 г брашно (+ за замесване)
150 г краве масло
50 г пудра захар за поръсване
1 жълтък
1 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Щрудел с ябълки и дюли
Дюлите се обелват, почистват се от семките и се нарязват на кубчета. Заливат се със сиропа от вишни и малини, добавят се анасонът, семенцата от разполовената шушулка ванилия, шушулката и настърганата лимонова кора. Кипва се, готви се около 1 час и се охлажда.
2
Щрудел с ябълки и дюли 2
Дюлите се прецеждат, шушулката и анасонът се отстраняват, а сиропът се запазва.
3
Щрудел с ябълки и дюли 3
Ябълките се обелват, почистват се от семките и се режат на лодки. Заливат се с разтопеното масло, поръсват се с 50 г захар и се пекат 30–40 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор. Охлаждат се.
4
Щрудел с ябълки и дюли 4
Ябълките и сушените череши се разбъркват с дюлите.
5
Щрудел с ябълки и дюли 5
Бисквитите и бадемите се смилат.
6
Щрудел с ябълки и дюли 6
Брашното за тестото се смесва с 2 с. л. разтопено масло, жълтъка, захарта, солта и 120 мл топла вода, и се разбърква. Замесва се тесто. Намазва се с разтопено масло и се оставя да почине поне за час.
7
Щрудел с ябълки и дюли 7
Тестото се разделя на две части, всяка от които се разточва или дърпа.
8
Щрудел с ябълки и дюли 8
Намазват се с разтопено масло, поръсват се с трохите от бисквити и бадеми, а отгоре се слага от плънката с плодове.
9
Щрудел с ябълки и дюли 9
Завиват се и се прехвърлят в тава с незалепващо покритие.
10
Щрудел с ябълки и дюли 10
Намазват се с масло и се поръсват с пудра захар. Пекат се 30–40 минути в загрята на 180 градуса фурна.
11
Щрудел с ябълки и дюли 11
Охлаждат се и се сервират с пудра захар и със запазения сироп.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


148 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: