Шпикован агнешки бут

Източник: Бон Апети
Дата: 16.04.2021

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 агнешки бут (2,5-3 кг)
5 - 7 скилидки чесън
2 големи стръка розмарин
1-2 с.л. Vegeta Natur
30 мл зехтин

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шпикован агнешки бут
В месото се правят прорези с дълбочина около 2.5 сантиметра, в които се слагат нарязаните на филийки скилидки чесън и листа розмарин.
Шпикованият бут се поставя върху решетка в тава, покрива се с прозрачно фолио и се прибира за 1 нощ в хладилника, за да поеме ароматите.
Изважда се 2 - 3 часа преди да се пече, за да се “стопли” на стайна температура.
2
Шпикован агнешки бут 2
Месото се поръсва с маслиново масло и Vegetа Natur.
3
Шпикован агнешки бут 3
Пече се 15 минути в предварително загрята на 220 градуса фурна, след което температурата се намалява на 150 градуса и се пече още 20 - 30 минути на всеки половин килограм месо (между 1 час и 40 минути и 3 часа в зависимост от килограмите месо и желаната степен на изпичане. Температурата в сърцевината трябва да е между 57 и 66 градуса).
4
Шпикован агнешки бут 4
Бутът се изважда от фурната и се оставя за 10 - 15 минути, покрит с алуминиево фолио, за да се доготви (температурата в сърцевината се повишава до 63 - 71 градуса), след което се сервира с гарнитура по избор.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

08.01.2022
Получи се много добре, но следващият път бих овкусила месото цялостно, а не само отгоре.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


223 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: