за блата:
80 г натурален шоколад
120 г кафява захар
1 ванилия
сокът и кората от 1 портокал
40 г брашно
40 г кокосови стърготини
1 ч. л. бакпулвер
за портокаловия крем:
450 мл сок от портокал (+ 2-3 с. л.)
3 жълтъка
60 г захар
80 г краве масло
1 пакетче желатин
2 с. л. нишесте
за шоколадовия крем:
250 мл сметана
60 г краве масло
220 г натурален шоколад
кората от 1 портокал
за бялата глазура:
300 мл сметана
300 г бял шоколад
1 ванилия
120 мл течна сметана за разбиване
5 г желатин
Шоколадът за блата се разтопява на водна баня.
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват с половината от захарта, докато побелеят.
Прибавят се шоколадът, кокосовите стърготини, настърганата портокалова кора и ванилията, и се разбърква добре.
Белтъците се разбиват на сняг с останалата захар. Добавят се на части към шоколадовата смес, като се редуват с пресятото брашно, смесено с бакпулвера.
Сместа се разбърква внимателно с шпатула и се изсипва в кръгла форма с подвижно дъно, застлана с хартия за печене.
Блатът се пече до готовност за около 15 минути на 180 градуса. След като изстине, се разрязва на 2 части.
Портокаловият сок се кипва с половината захар за портокаловия крем. Останалата захар се разбърква с нишестето, жълтъците и 2-3 с. л. портокалов сок. Горещият портокалов сироп се налива към жълтъците на тънка струйка, при постоянно бъркане. Сместа се връща на котлона и се бърка, докато се сгъсти.
Желатинът се накисва в студена вода, след което се разтопява на водна баня и се добавя към портокаловия крем.
За шоколадовия крем кипваме сметаната и добавяме маслото. Дърпаме съда от огъня, добавяме шоколада и портокаловата кора и бъркаме, докато шоколадът се стопи. Оставяме крема да се охлади.
За белия крем кипваме сметаната и добавяме маслото, ванилията и белия шоколад. Бъркаме, докато шоколадът се стопи и накрая добавяме предварително накиснатия в студена вода и разтопен на водна баня желатин.
Слагаме единия блат в чиния за торта и го стягаме с подвижен ринг. Сиропираме блата с топъл портокалов сок, намазваме с портокаловия крем и оставяме тортата в хладилник за около половин час, за да стегне.
След това изсипваме шоколадовия крем, заглаждаме и отново прибираме в хладилник, за да стегне кремът.
Отгоре поставяме втория блат, отново напоен с портокалов сок и го заливаме с белия крем, като запазваме 3-4 с. л. от крема за украса. Прибираме тортата в хладилник, за да стегне глазурата.
Разбиваме сметаната за украсата и я смесваме със заделения бял крем. По желание оцветяваме със сладкарска боя. Украсяваме тортата с парчета портокал и с цветен крем, оформен с помощта на шприц.
Съвет:
Блатовете могат да се сиропират и с портокалов ликьор.