Шоколадово изкушение

Източник: Бон Апети
Дата: 16.04.2004
Шоколадово изкушение
 
Необходими продукти:
2 яйца
60 г захар
3 с. л. какао
3 с. л. нишесте
3 с. л. брашно
100 г захар
50 г бадеми
2 яйца
9–10 с. л. захар
1/2 ч. ч. прясно мляко
120 г бял шоколад
120 г кафяв шоколад
150 м прясно мляко
1 пакетче суха сметана
3–4 капки ром


Начин на приготвяне:
1
Шоколадово изкушение
Яйцата за основата се смесват със захарта и се разбиват около 4 минути. Какаото, нишестето и брашното се смесват в купичка, пресяват се и се изсипват при яйцата. Бърка се, докато се получи еднородна смес, която се разпределя в плитка намаслена тава, застлана с хартия за печене. Пече се 10–15 минути на 160 градуса.
2
Шоколадово изкушение 2
Бадемовият крокан се приготвя, като захарта се карамелизира в плитка тенджера, добавят се бадемите и се разбърква. Разстила се в тава, в която е поставена хартия за печене, оставя се да изстине, след това се смила.
3
Шоколадово изкушение 3
Жълтъците се отделят и се смесват с 4–5 с. л. захар и прясното мляко. Сместа се вари в малка тенджера, като непрекъснато се бърка, докато се сгъсти. Оставя се да се охлади.
4
Шоколадово изкушение 4
Останалата захар за муса се слага в тенджера, наливат се 2–3 с. л. вода, кипва се и се оставя да се сгъсти на котлона.
5
Шоколадово изкушение 5
Белтъците се разбиват на пяна. В тях на тънка струя се сипва захарният сироп и разбиването продължава, докато белтъкът се стегне.
6
Шоколадово изкушение 6
Двата вида шоколад се начупват на малки равни блокчета и се разтопяват в микровълнова фурна на 1/2 от мощността за 30 секунди. Сметаната се разбива със 150 мл прясно мляко и се ароматизира с рома.
7
Шоколадово изкушение 7
В купа се поставят кафявият шоколад, 1/2 от жълтъците, 1/2 от белтъците и 1/2 от сметаната и се разбърква със сладкарска шпакла или с дървена лъжица само в една посока. По същия начин се процедира и с белия шоколад.
8
Шоколадово изкушение 8
Сервира се в чаши, като се изсипва малко от кафявия мус, отгоре се поставя част от основата и върху нея се нанася от белия мус. Накрая се поръсва с бадемовия крокан и се сервира.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


109 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: