Шоколадова торта

Източник:
ТИТЛА:
Дата: 07.02.2014
Шоколадова торта
 
Необходими продукти:
за блата:
180 г брашно
150 г захар
130 г кафява захар
60 г какао
1 и 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
1 щипка сол
2 яйца
140 мл гъст айран
80 мл олио
140 мл горещо кафе

За шоколадовия мус:
200 г млечен шоколад
200 г черен шоколад (натурален съдържание на какао мин.6
400 мл сладкарска сметана
3 белтъка


Начин на приготвяне:
1
Загряваме фурната на 180 градуса.
Брашното,двата вида захар,какаото,бакпулвера,солта и содата се разбъркват добре.

2
Яйцата, олиото и айрана се разбъркват и се добавят към сухите съставки и се разбърква много добре.
3
Добавяме горещото кафе към сместа и отново разбъркваме добре докато стане гладка и хомогенна.
4
Готовата смес се излива във форма за торта с диаметър 20см и се пече около 40-45 мин.
5
Двата вида шоколад се чупят на малки парчета.
6
Сметана се загрява до кипване и се излива при шоколада.
7
Оставяме така за около 1 минута, след което се разбърква добре до хомогенна смес.
8
Прибираме крема в хладилника за около час, за да се охлади.
9
Разбиваме белтъците на сняг, след което прибавяме към крема на 2-3 пъти като разбъркваме добре и отново прибираме в хладилника за около час, за да се стегне.
10
Изпеканият плат се реже на 2 или 3, в зависимост как предпочитаме тортата с по-тънки или по-дебели блатове.
11
Сглобяването на тортата става изключително лесно блат-мус-блат и отгоре изливаме целият мус.
12
По желание можете межди блатовете при муса да добавите цели изпечени лешници както направих аз в случая .
13
Можете да декориретв тортата по ваш вкус,както пожелаете.

Добър апетит! :)
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

12.02.2014
В продуктите не е отбелязано бакпулвера и грамажа !
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: