Шоколадова торта с фондан

Най-сладката изненада за всеки празник
Източник: Бон Апети
Дата: 16.09.2011
Шоколадова торта с фондан
 
Необходими продукти:
за блата:
6 яйца
120 г пудра захар
2 с. л. какао
120 г брашно
1 бакпулвер
1 ванилия
олио за намазване на тавата

за шоколадовия крем:
400 г цедено кисело мляко
150 г бял шоколад

за масления крем:
140 г краве масло
300 г пудра захара
1 с. л. прясно мляко

за фондана:
640 г пудра захар
1 с. л. желатин
75 г царевично нишесте
60 мл вода
около 500 г пудра захар за замесване


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта с фондан

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.


2
Шоколадова торта с фондан 2

Брашното се смесва с какаото, бакпулвера и ванилията и се пресява. Брашнената смес се прибавя постепенно към яйцата, при постоянно бъркане, до получаване на хомогенна смес.


3
Шоколадова торта с фондан 3

Изсипва се в намазнена форма и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути. Оставя се да изстине.


4
Шоколадова торта с фондан 4

Белият шоколад се разтопява на водна баня. Цеденото мляко, оставено на стайна температура, се разбърква и постепенно се добавя към шоколада, като се бърка до  получаване на хомогенна смес.


5
Шоколадова торта с фондан 5

Маслото се разбива и към него се прибавят захарта и млякото, като продължава да се разбива до получаването на хомогенна смес.


6
Шоколадова торта с фондан 6

Блатът се разрязва на три. Подрежда се ред блат, ред шоколадов крем. Отгоре и отстрани тортата се намазва с масления крем.


7
Шоколадова торта с фондан 7

Желатинът се разтваря във водата за 5 минути. Слага се на водна баня и се разбърква докато се разтопи.


8
Шоколадова торта с фондан 8

Пудрата захар се смесва с царевичното нишесте и се пресява 2–3 пъти. Слага се в купа и в средата се прави кладенче. Изсипва се желатинът и започва да се разбърква с дървена лъжица, докато се усвои пудрата захар.


9
Шоколадова торта с фондан 9

След като фонданът стане достатъчно гъст, започва да се меси с ръка. Ако е много сух се добавят няколко капки вода, а ако е мек, се добавя пудра захар. Фонданът се разточва върху плота поръсен с пудра захар.


10
Шоколадова торта с фондан 10

После с помоща на точилката се разстила върху тортата.


11
Шоколадова торта с фондан 11

С шпатула се притиска, за да не остане въздух между тортата и фондана. Парчетата, които излизат извън тортата се изрязват.


12
Шоколадова торта с фондан 12

Размесва се, разделя се на топки, които се оцветяват с различни сладкарски бои.  


13
Шоколадова торта с фондан 13

Оформят се фугурки според предпочитанията и с тях се украсява тортата.


Подобни рецепти:
Коментари (16)
16.
Изпрати
лично съобщение

23.12.2015
Ето и моят вариант, само че за Коледа!
15.
Изпрати
лично съобщение

03.12.2014
Лесно се приготвя, но блатовете бяха сухи. Може и трябваше да сложа повече крем.
14.
Изпрати
лично съобщение

10.03.2014
Здравейте! Тортата стана много хубава. Направих я за празника на моята малка внучка! Преди известно време постнах и снимка на страницата ви във Фейсбук. Продължавайте да ни радвате с вашите интересни рецепти и слънчево присъствие!
13.
Изпрати
лично съобщение

16.11.2013
Рецептата е невероятна,но имах леки проблеми с фондана-напука се на места.
12.
Изпрати
лично съобщение

21.10.2013
Направих фонданът само,но се оказа чудесен ,лесен за правене и издържлив.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: