Шоколадова торта

Мек и ароматен блат, крем с много шоколад и хрупкави нотки, които идват от лешници и корнфлейкс
Източник: Бон Апети
Дата: 20.03.2013
Шоколадова торта
 
Необходими продукти:
за блата:
2 1/3 ч. ч. брашно
160 г захар
4 яйца
225 г краве масло
100 г черен шоколад (70% какао)
1 жълтък
2 ванилии
1/2 ч. ч. кафе еспресото
1 ч. ч. прясно мляко
1 ч. ч. какао
2 ч. л. инстантно кафе
1 1/2 ч. л. сода
1/4 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол

за лешниковата смес:
1/4 ч. ч. сурови лешници
3 ч. ч. корнфлейкс
1/2 ч. ч. течен шоколад
50 г млечен шоколад
30 г краве масло

за сглобяването:
300 г черен шоколад (70% какао)
150 г течен шоколад
1 1/2 ч. ч. животинска сметана
225 г краве масло
1 с. л. глюкоза


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова торта

Брашното за блата се смесва с какаото, содата, ванилията, солта и бакплуверът. Инстантното кафе се разтваря в еспресото. Налива се и млякото.

 


2
Шоколадова торта 2

Маслото и захарта се разбиват с миксер до пухкава смес. Добавят се яйцата – едно по едно. След това се сипва жълтъкът. Разбива се с миксер до удвояване на обема.

 


3
Шоколадова торта 3

Към яйчено-маслената смес се добавят сухите съставки и кафеената смес – малко по малко, при постоянно бъркане с миксера. Накрая се сипва и разтопеният шоколад.

 


4
Шоколадова торта 4

Сместа се изсипва във форма за кейк с махащо се дъно, застлана с хартия за печене. Блатът се пече в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за 45 минути. После се оставя да се охлади на скара.

 


5
Шоколадова торта 5

Лешниците се запичат във фурна за 5 минути на 180 градуса. След това се натрошават. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се смесват с лешниците, корнфлейкса и течния шоколад.

 


6
Шоколадова торта 6

Сместа се разстила върху хартия за печене и се прибира във фризер за 30 минути. След това се натрошава.

 


7
Шоколадова торта 7

Двата шоколада за сглобяването се сипват в купа заедно с глюкозата. Сметаната се кипва и се изсипва при шоколада. Разбива се с миксер. Добавя се малко по малко маслото, нарязано на кубчета, при постоянно разбиване.

 


8
Шоколадова торта 8

Охладеният блат се разрязва на три.
 

9
Шоколадова торта 9

Едната платка се слага във формата за кейк. Намазва се шоколадовия крем и се поръсва с натрошената лешникова смес.

 


10
Шоколадова торта 10

Следва втората платка, отново крем и лешници. Най-отгоре се поставя блат, след това крем, като част от него се заделя за стените на тортата. Заделеният крем не трябва да се прибира в хладилник. Тортата се оставя да стегне за 2 часа в хладилник.

 


11
Шоколадова торта 11

Изважда се от формата и стените се намазват със заделения крем. Гарнира се с натрошена лешникова смес.

 


12
Шоколадова торта 12

Охлажда за 2 часа и се нарязва.


Подобни рецепти:
Коментари (14)
14.
Изпрати
лично съобщение

07.03.2015
Страхотна торта, по вкус наподобява Гараш, съжалих че сложих корнфлейкс, тъй като овлажня и след това трудно се дъвчеше! Бих я направила отново, но без корнфлейкса!
13.
Изпрати
лично съобщение

10.02.2015
Тортата е много вкусна ,но и доста тежка .
12.
Изпрати
лично съобщение

10.08.2014
Много вкусна . Направете я :) .
11.
Изпрати
лично съобщение

20.09.2013
Това е една невероятна торта. Приготвя се много лесно, не отнема много време, а резелтатът е невероятен!
10.
Изпрати
лично съобщение

03.09.2013
Много е вкусноо .На всички много им хареса
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: