Шоколадова река

Източник: Бон Апети
Дата: 04.06.2010
Шоколадова река
 
Необходими продукти:
90 г черен шоколад
80 г краве масло
80 г жълтъци (2–3 бр.)
50 г захар
80 г брашно
3 г инстантно кафе
краве масло за намазване
10 г синьо сирене
50 г черен шоколад
50 мл готварска сметана
50 г краве масло
3 г инстантно кафе
1 кутия кондензирано мляко
30 г кафява захар
50 г захар
5 г бадеми
5 г лешници
5 г орехи
олио за намазняване


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова река
В подходящ съд се поставят синьото сирене, сметаната, шоколадът, маслото и инстантното кафе за ганаша и се вари до хомогенизиране. Сместа се оставя във фризер, за да се замрази.
2
Шоколадова река 2
Шоколадът и маслото за формата се разтопяват на водна баня. Жълтъците се разбиват с миксер заедно със захарта до хомогенна смес, добавя се разтопеният шоколад и се разбърква. Сипва се брашното и се омесва добре.
3
Шоколадова река 3
От хартия за печене се изрязва правоъгълник, намазва се с масло, слага се около стените на метален пръстен, поставен в намаслен съд за печене. Вътре се изсипва половината от шоколадовата смес, отгоре се поставя замразеният и нарязан на кубчета ганаш, покрива се с останалата смес и се оставя за около 10 минути във фурна, загрята на 190 градуса.
4
Шоколадова река 4
Кондензираното мляко за соса, без да се изсипва кутийката, се поставя в съд и се вари на водна баня около час и половина. Дръпва се от огъня, изсипва се в подходящ съд, прибавя се захарта и се досгъстява.
5
Шоколадова река 5
Захарта за крокана се карамелизира, добавят се натрошените ядки и се разстила върху намазнен с олио плот или хартия за печене. След като изстине и се втвърди, се отлепва и се натрошава във форми по желание.
6
Шоколадова река 6
Формата се поставя в подходяща чиния, до нея се поставя кроканова форма и отстрани се аранжира с соса.

Съвет:
Десертът се сервира непосредствено след изпичането на формата – при разрязването му ганашът потича като река.
 

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: