Шоколадова мус торта с ягоди

Истински шедьовър на сладкарското изкуство
Източник: Бон Апети
Дата: 24.02.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за блата:
180 г краве масло (+ за намазване)
180 г шоколадов кувертюр
100 г захар
6 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол

за муса:
600 г пресни ягоди (+ за украса)
500 г шоколадов кувертюр
120 г бял шоколад
250 мл животинска сметана
6 белтъка
2 с. л. захар

за ганаша:
250 г шоколадов кувертюр
150 мл животинска сметана
2 с. л. краве масло
2 с. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова мус торта с ягоди
Маслото и шоколадът за блата се разтопяват на водна баня и се оставят леко да се охладят.
2
Шоколадова мус торта с ягоди 2
Жълтъците се разбиват със захарта, до побеляване.
3
Шоколадова мус торта с ягоди 3
Белтъците се разбиват на сняг, с щипка сол.
4
Шоколадова мус торта с ягоди 4
Шоколадът и маслото се разбъркват с жълтъците. След това малко по малко се прибавят и белтъците.
5
Шоколадова мус торта с ягоди 5
Сместа се разпределя в 2 форми за печене (с диаметър 26 см), предварително застлани с пергаментова хартия, намазана с масло.
6
Шоколадова мус торта с ягоди 6
Пекат се 25 минути в загрята на 160 градуса фурна, с вентилатор.
7
Шоколадова мус торта с ягоди 7
Около 200 г от ягодите се пюрират и се прецеждат.
8
Шоколадова мус торта с ягоди 8
Двата вида шоколад се разтопяват на водна баня. След това се разбъркват с пюрето от ягоди.
9
Шоколадова мус торта с ягоди 9
Белтъците и захарта се готвят на водна баня, при непрекъснато разбиване. Щом стигнат 65 градуса се дърпат от водната баня и се разбиват хубаво на сняг.
10
Шоколадова мус торта с ягоди 10
Сметаната се разбива, докато стане пухкава.
11
Шоколадова мус торта с ягоди 11
1/4 от белтъците се разбъркват с шоколадовата смес. След това се прибавя сметаната и се разбърква. Добавят се и останалите белтъци и се разбърква.
12
Шоколадова мус торта с ягоди 12
Върху единия блат се подреждат прави останалите ягоди. Покриват се с муса.
13
Шоколадова мус торта с ягоди 13
Захлупва се с другия блат. Прибира се в хладилник за 2–3 часа да стегне. Тортата се изважда от формата.
14
Шоколадова мус торта с ягоди 14
Сметаната за ганаша се загрява. С нея се заливат маслото, захарта и шоколадът, разбърква се, докато се получи еднородна смес.
15
Шоколадова мус торта с ягоди 15
Тортата се залива с 3/4 от ганаша, а останалият се прехвърля в пош.
16
Шоколадова мус торта с ягоди 16
Тортата се прибира в хладилник за час, след това се украсява с останалия ганаш и цели ягоди.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2020
Рецептата приготвих с готови блатове, но въпреки това, се получи много приятна за небцето текстура! Изключително сочна и вкусна!
7.
Изпрати
лично съобщение

09.10.2018
Невероятен вкус.
6.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2018
И отвътре... ☺
5.
Изпрати
лично съобщение

10.05.2018
Страхотна торта!
4.
Изпрати
лично съобщение

08.05.2018
Десислава, използвахме форми за печене с диаметър 26 см.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: