Шоколадова маркиза

Изискан и елегантен десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 22.03.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
90 г брашно
50 г печени лешници
1/4 ч. л. бакпулвер
4 яйца
1 пакетче бурбонска ванилова захар Dr. Oetker
100 г захар
1 щипка сол

за плънката:
300 г шоколад (70%)
300 мл животинска сметана
100 г пудра захар
1 пакетче бурбонска ванилова захар
300 г краве масло (на стайна температура)
50 г какао
4 жълтъка

за соса:
250 мл животинска сметана
2 с. л. захар
1 ч. л. инстантно кафе

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Шоколадова маркиза
Лешниците се нарязват наситно и се смесват с брашното и бакпулвера.
2
Шоколадова маркиза 2
Жълтъците се отделят от белтъците и се разбиват до побеляване с половината захар и ваниловата захар.
3
Шоколадова маркиза 3
Белтъците се разбиват с щипка сол. Добавя се останалата захар и отново се разбива.
4
Шоколадова маркиза 4
Белтъците се добавят на няколко пъти към жълтъците.
5
Шоколадова маркиза 5
Разбърква се и постепенно се сипва сухата смес.
6
Шоколадова маркиза 6
Тестото се прехвърля в пош.
7
Шоколадова маркиза 7
Върху хартия за печене се очертват дъното и дългите страни на форма терин.
8
Шоколадова маркиза 8
Сместа се шприцова върху обратната страна на очертаната хартия.
9
Шоколадова маркиза 9
Пече се 10 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
10
Шоколадова маркиза 10
Блатовете се слагат в терин, облечен с фолио за свежо съхранение.
11
Шоколадова маркиза 11
Плънката се приготвя като шоколадът се натрошава, разтопява се в микровълнова фурна и се оставя, да се охлади.
12
Шоколадова маркиза 12
Две трети от пудрата захар се разбива с маслото и бурбонската ванилова захар.
13
Шоколадова маркиза 13
Добавя се какаото и отново се разбива.
14
Шоколадова маркиза 14
Жълтъците се готвят на водна баня и също се добавят към сместа.
15
Шоколадова маркиза 15
Накрая се сипва шоколадът и се разбива.
16
Шоколадова маркиза 16
Сметаната се разбива с останалата захар (не трябва да става на сняг), добавя се към шоколада и се разбърква внимателно.
17
Шоколадова маркиза 17
Шоколадовата смес се сипва във формата терин и се оставя в хладилник най-добре за 1 нощ.

18
Шоколадова маркиза 18
Сметаната за соса се кипва със захарта и кафето, след което се охлажда.
19
Шоколадова маркиза 19
Десертът се изважда от формата и се нарязва с горещ нож.
20
Шоколадова маркиза 20
Сервира се със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (4)
4.
Изпрати
лично съобщение

18.09.2016
Великолепен сладкиш, особено за любителите на шоколада. Варно, има малко повече играчка, но резултата си струва!
3.
Изпрати
лично съобщение

17.09.2015
Много интересен десерт!
2.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2015
Вкуснноо
1.
Изпрати
лично съобщение

09.07.2015
Много е вкусна.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


185 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: