Шоколадова канелона със сусам

Рецептата е приготвена от майстор-сладкаря Елица Божинова
Източник: Бон Апети
Дата: 16.06.2010
Шоколадова канелона със сусам
 
Необходими продукти:
100 г краве масло
50 мл прясно мляко
50 г глюкоза
150 г захар
2,5 г пектин
60 г сусам
60 г маково семе
40 г натурален шоколад
160 мл портокалов сок
2 жълтъка
50 г захар
20 г нишесте
30 г краве масло (на стайна температура)


Начин на приготвяне:
1
Прясното мляко и глюкозата се загряват в касерола и към тях се прибавят захарта и пектинът. Вари се при непрекъснато бъркане до получаване на гъста смес. Оттегля се от огъня и се прибавят сусамът, маковото семе и настърганият шоколад. Разбърква се и сместа се разстила на тънък слой върху хартия за печене или силиконово килимче. Пече се в сгорещена до 170 градуса фурна, докато се карамелизира.
2
Изрязват се правоъгълници, които се сгъват с помощта на форма, за да се получи цилиндър. Оставят се във формата, докато изстинат и се стегнат.
3
Портокаловият сок и захарта се оставят да заврят. Жълтъците и нишестето се смесват до получаване на гъста каша, ако е необходимо, се добавя и малко студена вода. Тази смес се прибавя към врящия портокалов сок на тънка струя при непрекъснато бъркане и се оставя, докато се получи гъст крем. Оттегля се от огъня и продължава да се бърка, като се прибавя маслото – постепенно и на малки бучки, докато се получи гладък крем. Оставя се за няколко часа да се охлади.
4
Канелоните се пълнят с крема и се сервират. Филета портокали се задушават с мед и коняк за кратко и с тях се гарнират канелоните.
 
 
Съветите на майстора:
След като се изпече сместа за шоколадовата канелона, трябва да се изчака до момента, в който стане пластична. Тогава лесно може да се отлепи от хартията или силиконовото килимче и чак тогава се изрязва с ножица. Много бързо трябва да се работи и да се огъне цилиндърът, който, след като стегне и се махне от формата, вече е доста устойчив.
Силиконовото килимче се използва вместо хартия за печене. Вече се предлагат такива и за домакинството. Много са удобни, защото не залепват, не е нужно да се мажат с мазнина и брашно, може да се пече върху него директно във фурната. Има най-различни – като лист хартия, с гнезда – кръгли, цилиндрични или правоъгълни, както е за терина. Изпеченото тесто после се отлепва.
При приготвянето на портокаловия крем, след като се прибави нишестето, трябва да се бърка, докато се получи стегнат крем и се свари нишестето.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: