Шоколадова баклава

Вкусна разновидност на традиционния турски десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 24.03.2009
Шоколадова баклава
 
Необходими продукти:
1 пакет точени кори
100-150 г краве масло
1 к. ч. зехтин
1 филия хляб
1 ч. ч. суров шамфъстък
1 ч. ч. бадеми
1 ч. ч. орехи
1 белтък
3 зърна карамфил
3 с. л. захар
3/4 ч. л. канела
1 - 1 1/2 ч. ч. захар
1 - 1 1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. пчелен мед
1/2 ч. л. настъргана канелена кора
125 г шоколадов кувертюр
125 г краве масло


Начин на приготвяне:
1
Шоколадова баклава
Начупената филия хляб, обленият шамфъстък, бадемите и орехите се смилат в блендер, след което се сипват в купа и се смесват с канелата и стритите зърна карамфил.
2
Шоколадова баклава 2
Сипват се 3 с. л. захар, разбърква се и се добавя един разбит на пяна белтък.
3
Шоколадова баклава 3
100-150 г краве масло се загряват, за да се разтопят, и се смесват със зехтина. Един лист от точените кори се разстила върху плота, намазва се с масло и зехтин и се покрива с втори лист.
4
Шоколадова баклава 4
Корите се разрязват на 3 ленти, в единия край на всяка се сипва малко от плънката и се сгъва под ъгъл така, че да се оформи тригуна.
5
Шоколадова баклава 5
Тригуните се подреждат в намаслена тава, пекат се 40-45 минути при температура на фурната 160 градуса, след което се оставят да изстинат напълно.
6
Шоколадова баклава 6
Водата и захарта за сиропа се смесват и се загряват, добавя се настърганата канелена кора. Сиропът се вари 5 минути, сипва се медът и след като той се разтвори, съдът се сваля от котлона.
7
Шоколадова баклава 7
В отделен съд се разтопява маслото за глазурата, добавя се шоколадовият кувертюр и се бърка до получаване на хомогенна смес.
8
Шоколадова баклава 8
Изстиналата баклава се залива с горещия сироп и след около 30 минути се полива с леко охладената  шоколадова глазура.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: